PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pārmērīga kofeīnu saturošu dzērienu lietošana var veicināt migrēnu

Doctus
Pacientiem ar epizodisku migrēnu viena – divas tasītes ar kofeīnu saturošu dzērienu nav saistītas ar galvassāpēm šajā dienā, bet trīs un vairāk šādas dzēriena tasītes var paaugstināt migrēnas esamību tai dienā vai nākamajā dienā.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai dzērieni, kas satur kofeīnu, veicina migrēnas esamību tai pašā vai nākamajā dienā.

Šis bija perspektīvs kohorta pētījums, kurā iekļāva 101 pieaugušo ar epizodiskām migrēnas lēkmēm, visi dalībnieki katru rītu un vakaru aizpildīja elektronisko dienasgrāmatu. 98 dalībnieki aizpildīja dienasgrāmatu vismaz 6 nedēļas. Katru dienu dalībnieki atzīmēja kofeīnu saturošu dzērienu patēriņu, citus dzīvesveida faktorus, katras migrēnas epizodes ilgumu un raksturojumu.  Tika salīdzināta migrēnas incidence dalībniekiem, kuri lietoja kofeīnu saturošus dzērienus, ar migrēnas incidenci dalībniekiem, kuri nelietoja kofeīnu saturošus dzērienus.  

Dalībnieku vidējais vecums bija 35,1 gads, 83 % bija baltās rases pārstāvji un vidēji migrēna bija sākusies 16,3 gadu vecumā.  Kopumā 98 dalībnieki ziņoja par 825 migrēnas epizodēm 4467 novērošanas dienu laikā. Tika konstatēta statistiski ticama nelineāra saistība starp kofeīnu saturošu dzērienu lietošanu un migrēnas attīstības iespēju tajā pašā dienā. Saistība variēja atkarībā no uzņemšanas veida un perorālās kontracepcijas lietošanas.

Pētnieki secināja, ka pastāv nelineāra saistība starp kofeīnu saturošu dzērienu lietošanu un migrēnas epizodēm tai pašā dienā. Pētnieki norāda, ka daudz kofeīnu saturošu dzērienu lietošana dienas laikā var veicināt migrēnas epizodi.

AVOTS: Mostofsky E, Mittleman MA, Buettner C, et al. Prospective Cohort Study of Caffeinated Beverage Intake as a Potential Trigger of Headaches among MigraineursThe American Journal of Medicine, 2019