PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Koronovīrusi: ko mēs par tiem zinām?

Doctus
Paul Auwaerter no Johns Hopkins University School of Medicine dalās šī brīža zināšanās par jauno koronovīrusu. Jaunais gads atnāca ar jaunu infekciju, pirmo reizi šis jaunais koronovīruss tika aprakstīts 2019.gada decembrī Uhaņā, Ķīnā, tas izraisa respiratoras saslimšanas un pneimoniju.

Kā ar jebkuru jaunu infekciju, sākumā ir daudz jaunu faktu gan par tās epidemioloģiju, gan slimības apmēru, gan ietekmi dienu no dienas un nedēļu no nedēļas. Jaunais vīruss ir no koronovīrusu vīrusu grupas, kurā ir vīrusi, kas daudziem no mums ir izraisījuši bronhītus un saaukstēšanos. Bet šīs grupas vīrusi ir bijuši cēloņi arī tādām nopietnām epidēmijām kā SARS un MERS, kas vēl arvien sporādiski ir sastopami Austrumu valstīs. Šiem vīrusa paveidiem ir augsti mirstības rādītāji. 

Šis jaunts koronovīrusa veids ir pārceļojis no dzīvniekiem uz cilvēkiem. Sākotnēji ar šo vīrusu slimoja tikai tie, kuriem bija saskarsme ar slimajiem dzīvniekiem, bet šobrīd jau ir skaidrs, ka tas izplatās no cilvēka uz cilvēku.

Par to, cik smaga šī slimība ir un vai tai var būt mutācijas, vēl nav zināms. Analizējot tos gadījumus, kuri ir hospitalizēti, izskatās, ka mirstība ir zemāka nekā SARS vai MERS gadījumos, tā ir zem 5 %. Tāpat iespējams, ka ir saslimšanas gadījumi, kas ir vieglāki un pacienti nevēršas pēc palīdzības, iespējams, ka mirstības rādītāji ir vēl zemāki.  

Diemžēl nav pieejama efektīva ārstēšana. Vakcīnas tiek izstrādātas, bet šobrīd vēl neviena nav izrādījusies efektīva pret šo jauno vīrusu. Ir zināms, ka inkubācijas periods var būt 14 dienas, bet vidēji tās ir 8 dienas no ekspozīcijas brīža līdz pirmajiem simptomiem. Leikopēnija tiek novērota smagi slimiem pacientiem, un molekulārās diagnostikas tests jau ir izstrādāts. 

Lielākā daļa gadījumu reģistrēti Ķīnas Uhaņas pilsētā. Ir ziņots par ievestiem gadījumiem vairākās citās Ķīnas provincēs, Honkongas īpašās pārvaldes apgabalā, Taipejas pašvaldībā, Makao īpašās pārvaldes reģionā, Taizemē, Japānā, ASV, Dienvidkorejā, Singapūrā un Vjetnamā, Malaizijā, Austrālijā, Nepālā, Francijā, Kanādā, Vācijā.

Šobrīd ārpus Ķīnas ir atsevišķi saslimšanas gadījumi, bet ņemot vērā izplatīšanās ceļu un plašās ceļošanas iespējas, to noteikti būs vairāk. Tādēļ ikvienam no mums tie ieteikts uzmanīties un aizdomu gadījumā sazināties ar epidemiologiem. 

Arī Latvijā Slimību profilakses un kontroles centrs turpina sekot epidemioloģiskās situācijas attīstībai un veiktajiem pasākumiem saistībā ar jaunā koronavīrusa (2019-nCoV) izraisīto uzliesmojumu.

No 2019. gada 31. decembra līdz 2020. gada 29. janvārim ziņots par 6072 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss (2019-nCoV). Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki. 132 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

AVOTS: 

Auwaerter PG. Coronaviruses: What We Know Now. Medscape - Jan 29, 2020.

Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapa: https://spkc.gov.lv/lv/aktualitates/get/nid/757