PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Striju molekulārais un šūnu mehānisms

Doctus
Striae distensae jeb strijas ir ādas bojājumi, kas rodas hormonālu satricinājumu periodos, proti, pubertātes un grūtniecības laikā. Strijas parādās kā sarkanas vai purpursarkanas līnijas, kas lēnām pārvēršas bālās ādas līnijās, un tās novēro 90 % sieviešu, tomēr pētījumu par striju izcelsmi ir maz un nepieciešami jauni profilaktiski un koriģējoši ārstēšanas veidi.

Pētījuma mērķis bija izprast galvenos gēnus un olbaltumvielas, kas iesaistīti striju veidošanās procesos, un identificēt diferencēti izteiktos gēnus un SA (striae alba) un SR (striae rubra) bioķīmiskos aspektus. Šis ir pirmais publicētais pētījums, kurā izmanto molekulāro caurspīdīgo pieeju apvienojumā ar novērtējumu in vivo.

Pētījumā analizēja molekulārās atšķirības brīvprātīgām sievietēm ar strijām (SR un SA) un bez strijām, izmantojot DNS mikromateriālu (visu cilvēka genoma mikromateriāla komplektu, 4 × 44), analizēja ādas biopsijas (2 mm) un in vivo novērtēja ādas paraugu, izmantojot Ramana spektroskopiju, jaunu neinvazīvu ādas novērtēšanas metodi.

Tika identificētas gēnu ekspresijas izmaiņas, kas saistītas ar ECM, šūnu homeostāzi un tādiem hormoniem kā sekretoglobulīni. Kolagēna, fibrilīna un glikozaminoglikānu spektrālās analīzes tika veiktas ar Ramana spektroskopiju dažādos ādas dziļumos. Galvenās atšķirības, kas novērotas, salīdzinot ādu ar strijām un bez tām, bija dziļumā no 75 līdz 95 μm, kas atbilst dermas un epidermas savienojumam un dermas reģioniem un parāda atšķirības starp normālu ādu un izstieptu ādu attiecībā uz kolagēnu, kolagēna hidratāciju un elastīna šķiedrām.

Rezultāti, kas iegūti RNS un olbaltumvielu analīzē, papildinoši rāda, ka striju skartajā ādā notiek būtiskas izmaiņas. Šie rezultāti liek domāt par jaunām stratēģijām un iespējām šīs ādas slimības ārstēšanai, kā arī jaunu un efektīvu kosmētikas līdzekļu izstrādei.

 

AVOTS: Schuck DC, de Carvalho CM, Sousa MPJ, et al. Unraveling the molecular and cellular mechanisms of stretch marks. Journal of Cosmetic Dermatology, Jan 2020; 19(1): 190–198.