PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Lietojot uzturā vairāk ogu, ābolu un tēju, var mazināt Alcheimera slimības risku

Doctus
Gados veciem pieaugušajiem, kuriem uzturā ir zems uzņemto flavonīdu līmenis, piemēram, ar ogām, āboliem un tēju, ir lielāka iespējamība, ka 20 gadu periodā attīstīsies Alcheimera slimība, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri ir lietojuši šos produktus pietiekamā daudzumā, secināts pētījumā.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot saistību starp kopējo un 6 flavonoīdu klašu uzņemšanu ar uzturu un Alcheimera slimības risku.

Pētījumā izmantoja datus no Framinghamas sirds kohortas pētījuma. Dalībniekiem pētījuma sākumā nebija Alcheimera slimība. Uzņemtās flavonoīdu devas tika atjauninātas katrā pārbaudē, lai atspoguļotu kumulatīvo vidējo uzņemšanu piecās pārbaudēs, un tās tika izteiktas kā devu procentuālās kategorijas (≤15; > 15 līdz 30; > 30 līdz 60; > 60), lai apstrādātu to nelineāro saistību ar Alcheimera slimību un cita veida demencēm. Cox proporcionālo briesmu modelis tika izmantots, lai novērtētu saistību starp flavonoīdu uzņemšanu un Alcheimera slimību un cita veida demencēm.

19,7 novērošanas gadu laikā no 2801 dalībniekiem (vidējais vecums pētījuma sākumā bija 59,1 gads; 52 % sievietes) tika konstatēti 193 saslimšanas gadījumi ar demenci, no tiem 158 bija Alcheimera slimības gadījumi. Pēc daudzfaktoru analīzes, indivīdiem ar augstāku flavonoīdu uzņemšanu (>60 percentīle) bija zemāks demenču risks, salīdzinot ar tiem, kuri uzņēma mazāk kā 15 percentīli ar flavonoīdiem (HR=0,54; 95 % TI [0,32 – 0,90]; p=0,003). Līdzīga saistība tika novērota arī tieši uz Alcheimera slimību.

Pētnieki secināja, ka ilgstoša pietiekama flavonoīdu uzņemšana ar uzturu ir saistīta ar zemāku demenču, tai skaitā, Alcheimera slimības risku.

AVOTS:Jacques PF, Au R, Blumberg JB, et al. Long-term dietary flavonoid intake and risk of Alzheimer disease and related dementias in the Framingham Offspring Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, 2020