PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Miega problēmas saistītas ar izolāciju Covid-19 pandēmijas laikā

Doctus
Cilvēkiem, kuri atrodas izolācijā aizdomu vai apstiprinātas Covid-19 infekcijas vai iespējamās ekspozīcijas dēļ, ir paaugstināts miega problēmu risks un viņiem var būt nepieciešama psiholoģiska palīdzība.

Pētījumā analizēja datus no Ķīnā veiktas tiešsaistes aptaujas, kurā aptaujāja 14 505 iedzīvotājus, aptaujā bija arī jautājumi par izolāciju un miega stāvokli. Kopumā 707 respondenti atzina, ka atrodas medicīniskajā izolācijā un paliek mājās, jo ir inficējušies, vai ir aizdomas par inficēšanos, vai ir bijuši kontaktā ar saslimušo vai nesen bija devušies uz Covid-19 karstajiem punktiem. Kopumā 76,7 % cilvēku, kas atrodas medicīniskajā izolācijā, iepriekšējā nedēļā vismaz vienu reizi ziņoja par grūtībām aizmigt, un 79,5 % cilvēku bija pieredzējuši agrīnu pamošanos iepriekšējā nedēļā.

Miega problēmu izplatība nebija tik augsta starp pašizolācijā esošiem cilvēkiem, kuri neatbilda nevienam no medicīniskās izolācijas kritērijiem; 51 % no šiem respondentiem bija problēmas aizmigt un 56 % iepriekšējās nedēļas laikā piedzīvoja agru pamošanos.

Starp cilvēkiem, kuriem nebija nekāda veida izolācija, 42,3 % bija grūtības aizmigt, bet 49 % - pamodās agrāk nekā nepieciešams.

Pētnieki norāda, ka stress un bailes, ko rada pandēmija, var veicināt miega traucējumus, turklāt daudzi cilvēki cieš no ienākumu zaudēšanas vai darba vietas zaudēšanas, no palīdzības trūkuma bērnu aprūpē, raizēm par radiniekiem un tā tālāk.

Pat ja cilvēkam nav Covid-19, iespējams, ka izolācijā esošiem cilvēkiem bija lielāks miega traucējumu līmenis, jo pati izolācija ir saistīta ar bezmiegu. Tajā pašā laikā Covid-19 simptomi, piemēram, drudzis un paaugstināts iekaisums, var izraisīt miega problēmas. Izolācija var arī pastiprināt depresijas simptomus. Šajā pētījumā analizētie Miega traucējumu pazīmes - grūtības aizmigt un agra pamošanās - , kas tika pētītas šajā pētījumā bieži tiek novērotas cilvēkiem ar depresiju vai trauksmi. Miega problēmas biežāk tika novērotas veselības aprūpes darbiniekiem (86 %), salīdzinot ar citu profesiju pārstāvjiem (77,2 %).

Par miega problēmām pirmajā izolācijas nedēļā ziņoja 74 % cilvēku, 84,8 % cilvēku, kuri izolācijā bija otro nedēļu un 65,2 %, kuri izolācijā pavadīja ilgāk kā 2 nedēļas.

Pētnieki norāda, ka fakts, ka veselības aprūpes darbinieku īpatsvars bija īpaši augsts un ka miega problēmām pēc divām izolācijas nedēļām bija tendence samazināties, liek domāt, ka slimības izraisītās psiholoģiskās ciešanas bija galvenais miega problēmu cēlonis.

AVOTS: Xue Z, Lin L, Zhang S, et al. Sleep problems and medical isolation during the SARS-CoV-2 outbreak. Sleep Medicine, Volume 70, June 2020, Pages 112-115