PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Baltais PR

Doctus
Baltais PR
Beidzot tas ir noticis – balta sniega vietā baltajam halātam ticis vismaz baltais PR vai, vienkārši sakot, pozitīva informācija. Jau krietnu laiku runāts – cik svarīgi būtu spodrināt ārsta, medicīnas personāla, iestādes tēlu, ka sabiedrībai nepieciešams zināt par sasniegumiem, mediķu darba pozitīvajiem rezultātiem, vienkārši par grūto, bet uz rezultātiem orientēto ikdienu medicīnas nozarē, nevis nemitīgi sekot sliktajām ziņām.

Šķiet, ka šajā jomā sākusies rosība, ir tapušas publikācijas par veiksmīgiem risinājumiem smagu diagnožu gadījumos, viens no populārākajiem preses izdevumiem savā numurā radījis pat tādu kā medicīnas sabiedrības vidi, fonam modeļa galerijai izmantojot neizskaistinātu, atpazīstamu slimnīcas vidi. Gribas cerēt, ka tas palīdzēs veidot labvēlīgus nosacījumus uz izpratni balstītai, konstruktīvai veselības aprūpes sistēmas sakārtošanai. Turklāt jāatzīmē, ka publikācijas nav pārspīlētā pozitīvismā sakņotas, bet vairāk informatīvas.

Un vēl - Veselības ministrijas izsludinātā Gada balva medicīnā - labākajam mediķim, labākajai veselības aprūpes iestādei vai kolektīvam. Protams, kādu tas viss var kaitināt, jo ir taču taisnība, ka iepriekšminētais neatrisinās medicīnisko pakalpojumu pieejamības jautājumus, neuzlabos stāvokli neatliekamajā palīdzībā, ar burvju mājienu neliks aizmirst LVSADA prasību pret Veselības ministriju par solījumu nepildīšanu, arī aplokšņu jautājumu un smago trūkstošo kadru problēmu neatrisinās. Taču kopējo sabiedrības domāšanas un izpratnes vidi, paaudzes subjektīvās izjūtas uzlabot varbūt tomēr var.

Ja pensionārs patiesā nopietnībā pārdomā, kuru ierakstīt anketā kā gada ārstu, jo ir taču no kā izvēlēties, tas tomēr ir labi - sakiet, ko gribat. Un rīts, kad, raidījuma vadītāju rotaļīgi aicināti izvērtēt medmāsiņu un slimnieku attiecības, cilvēki zvana un saka labus vārdus par ār­stiem, kuri palīdzējuši nesavtīgi, par slimnīcu nodaļām, kurās ikviens darbinieks bijis ar labu vārdu pieminams... Tas ir ieguvums visiem - arī vārdā nenosauktajiem medicīnas darbiniekiem un potenciālajiem pacientiem.

Mediju veidotie priekšstati ir svarīgi. Bažas gan rodas par to, lai baltais halāts netiek izmantots vien kā aksesuārs stilīga burzījuma, krāsas un skata dēļ, lai neizpratnes un nezināšanas vadīti pozitīvas uzmanības lokā nenonāk vēja ziedi... Kā to nomērīt?

 

 

Raksts žurnālā