PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ambulatorās brūču aprūpes modernie aspekti

A. Kušpelo
Trofisko čūlu vai ilgstoši nedzīstošu brūču problēma skar apmēram 2% iedzīvotāju, tas ir vidējais statistiskais rādītājs Eiropā. Palūkosimies uz šo problēmu no praktiskās puses. Lai labāk izprastu trofisko čūlu vai ilgstoši nedzīstošu brūču ārstēšanu, nepieciešams atsaukt atmiņā zināšanas par brūces dzīšanas procesu un mediķu uzdevumiem katrā šā procesa stadijā.

Brūces dzīšanas stadijas

I. Melnās nekrozes stadija. Brūce pārklāta ar melnu nekrotisku kreveli, inficēta, bieži ar strutainiem izdalījumiem (skat. 1. attēlu).

Melnās nekrozes stadija Melnās nekrozes stadija
1. attēls
Melnās nekrozes stadija

Uzdevumi. Brūces attīrīšana no nekrotiskiem audiem, infekcijas kontrole un apkārtējo audu aizsargāšana no macerācijas.

II. Dzeltenās nekrozes stadija. Brūce pārklāta ar dzeltenu nekrozi, daudz serozu izdalījumu. Rimstoša iekaisuma pazīmes skatīt 2. attēlā.

Uzdevumi. Turpināt brūces attīrīšanu, nodrošinot brūces dzīšanu mitrā vidē, kontrolēt infekciju brūcē, savākt lieko eksudātu. Pasargāt apkārtējo ādu no macerācijas.

III. Granulācijas stadija. Brūce sar ka na, pakāpeniski pildās ar granulācijām. Mazāk serozu izdalījumu (skat. 3. attēlu).

Uzdevumi. Stimulēt granulācijas augšanu, nodrošinot dzīšanu mitrā vidē.

Pasargāt granulācijas no traumatizācijas, absorbēt izdalījumus.

Dzeltenās nekrozes stadija Dzeltenās nekrozes stadija
2. attēls
Dzeltenās nekrozes stadija

IV. Epitelizācijas stadija. Brūce rozā, samazinās tās izmēri, eksudē maz (skat. 4. attēlu).

Uzdevumi. Stimulēt epitēlija augšanu, līdz minimumam samazināt epitēlija traumatizāciju.

Čūlu izcelsme

Venozās čūlas

Etioloģija ir hroniska venoza mazspēja ar ādas trofikas traucējumiem. Raksturīga čūlu lokalizācija mediālā apakšstilba vir-smas distālajā trešdaļā. Čūla bieži stipri eksudē un sāp, tas ir atkarīgs no inficēšanas pakāpes un neadekvāti pielietotas kompresijas terapijas.

Išēmiskās čūlas

Arteriālo trofisko čūlu izcelsme ir apakšējo ekstremitāšu asinsvadu ateroskleroze. Čūlu lokalizācija bieži vien netipiska, čūla ļoti sāpīga, īpaši naktī (dekompensācijas gadījumā), eksudē maz.

Granulācijas stadija Granulācijas stadija
3. attēls
Granulācijas stadija

Neirotrofiskās čūlas

Lokalizējas kāju pirkstos un plantārās virsmās, bieži vien nesāpošas. Izcelsme ir diabētiskā polineiropātija kombinācijā ar mikro- un makroangiopātiju.

Jauktas etioloģijas trofiskās čūlas

Šīs ir vissarežģītākās čūlas. Diagnostikā jābalstās uz klīnisko, laboratorijas, instrumentālo izmeklējumu rezultātiem, kā arī jā veic rūpīga pacienta apskate.

Ilgstoši eksistējoša trofiska čūla var malignizēties, tāpēc nedrīkst aizmirst par ādas vēzi ar izčūlojumiem. Raksturīgi plus-audi, krāterveida malas un bieži vien sekundārā inficēšana.

Ieteicamās izmeklēšanas

  • Klīniskajās analīzēs jāpievērš uzmanība iekaisuma radītājam (EGR un CRO), mērķtiecīgi ir noteikt kopējo olbaltuma līmeni, ņemot vērā tā lielu zudumu ilgstoša eksudatīva procesa dēļ.
  • Obligāta ir segmentārā doplerogrāfija! Tajā ietilpst brahio-potīšu indek sa no teik ša na (BPI). Tas nosaka arteriālās asinsrites kompensācijas līmeni (norma - 0,83-1,2). Arī kompresijas terapijas pielietošana nav iespējama bez šā izmeklējuma. Indeksa noteikšana ir vienkārša, bez sarežģītas aparatūras.
  • Zemādas un dziļo vēnu dupleksā skenēšana ir obligāta.
  • Brūces mikrofloras noteikšana un antibiotikogramma (uzsējums) - obligāta.
  • No papildu izmeklēšanām kā praktizējoša ārste iesaku mazā iegurņa USG sievietēm un priekšdziedzera USG vīriešiem, kā arī rentgenogrāfiju un datortomogrāfiju kauliem čūlas projekcijā.
    Epitelizācijas stadija Epitelizācijas stadija
    4. attēls
    Epitelizācijas stadija

Pārsienamie materiāli

Latvijā šobrīd ir plaši pārstāvēti gandrīz visi ievērojamākie pārsienamo materiālu ražotāji. Tā kā ikkatrā brūces dzīšanas stadijā ir īpaši uzdevumi, to risinājumam radīti specifiski materiāli. Zinātniskās pārsienamo materiālu izstrādes ir ritējušas paralēli vairākās valstīs un ir radīti līdzīgi materiāli, tāpēc no ētiskā viedokļa būtu korekti atspoguļot šo materiālu grupas un paskaidrot šo materiālu mērķtiecīgu pielietojumu.

 Algināti

Kalcija algināta pārsēji - vidēji un stipri eksudējošu brūču ārstēšanai. Pielietojami I, II un III stadijā. (Suprasorb A, Melgisorb, Algisite M, Aquacell.)

Algināti + Ag

Kalcija algināta pārsēji, pastiprināti ar sudrabu, kuriem raksturīga spēcīga antimikrobā iedarbība.

Pielietojami I, II un III stadijā. (Suprasorb A + Ag, Melgisorb Ag, Algisite Ag, Aquacell Ag.)

Hidrokoloīdi

Paredzēti vidēji un nedaudz eksudējošām brūcēm. Pielietojami II un III stadijā. (Suprasorb H, Granuflex, Ultec-Pro, ReplicareUltra.)

Hidroselektīvie pārsēji

Šie pārsēji faktiski ir Hidrokoloīda pēctecis - palīdz uzturēt brūci mitru un tīru.

Pielietojami III un IV stadijā. (Suprasorb X, Cutinova Hydro.)

Putu un silikona pārsēji

Hidrocelulāri poliuretāna vai silikona pārsēji, vidēji eksudējošu un granulējošu brūču ārstēšanai. Pielietojami II, III un IV stadijā. (Suprasorb P, Allevyn, Mepilex, Copa un atvasinājumi, kas specifiski pielāgoti dažādu veidu un formu brūcēm, kā arī to eksudācijas pakāpei, - Allevyn Thin, Allevyn Lite, Mepilex Lite, Mepilex Transfer, Mepilex Border.)

Hidrogeli

Attīra brūci no nekrotiskiem audiem un absorbē lieko eksudātu.

Pielietojami I, II un III stadijā. (Intra Site Gel, Protosan Gel, Tegaderm Gel, Granugel, Purilon Gel, Normalgel, Hipergel.)

 Tīklveida pārsēji

Nodrošina atraumatisku pārsēju maiņu. Pielietojami visās stadijās. (Jelonet, Bactigras - satur 0,5% hlorheksidīnu, Mepitel - mīkstā silikona pārsējs piesūcināts ar silikona želeju, Xeroflo - piesūcināts ar kseroformu.)

Membrānu pārsēji

Caurlaidīgas plēves pārsēji. Pielietojami III un IV stadijā. (Suprasorb M, Opsite, Tegaderm.)

Citi pārsēji

Hyiodine - pēc savas būtības hidrogels, bagātināts ar hialuronskābi, kas ir saistaudu sastāvdaļa, tiek stimulēta ādas matrice, kas paātrina ādas atjaunošanu, tajā pašā laikā jodīns ļauj kontrolēt brūces infekciju. Pielietojams II, III un IV stadijā. Ļoti labs rezultāts, ārstējot cukura diabēta pacientus.

Acticoat un Acticoat 7 - nanokristāliskā sudraba antimikrobiāls pārsējs, kas samazina infekciju brūcē. Efektīvs vairāk nekā 150 patogēnajiem mikrobiem, to skaitā MRSA. Saglabā efektivitāti no trim līdz septiņām dienām. Pielietojams I un II stadijā.

Venozas izcelsmes trofisko čūlu ārstēšanai paredzēta Ichtiopasta, Viscopasta, Varicex S, Varicex F - tām ir papildu kompresijas spēja. Nedrīkst lietot bez iepriekšējas BPI noteikšanas, kam jābūt ne mazākam par 0,8.

Pārsiešanas tehnika

Tā ir vienkārša, neaizmirstot aseptikas un antiseptikas principus. Mājas apstākļos labāk mazgāt brūci zem tekoša ūdens, lietojot antibakteriālas ziepes. Ambulatori labāk lietot Sol. Natrii chloridi 0,9%, Sol. Furagini 0,1%, Sol. Betadini attiecībā 1:20. Ja zināms par brūces kontamināciju ar MRSA, jāmazgā ar Sol. Chlorhexidini 0,05% vai ar Sol. Prontosani. Ieteicams pacientam mazgāt paduses un cirkšņus, kas ir baktēriju kolonizācijas vietas.

Brūcei jābūt tīrai un mitrai, tāpēc nav jābaidās to mazgāt. Brūču pārsēju maiņas biežums atkarīgs no tās dzīšanas stadijas, eksudāta daudzuma un brūces inficēšanas:

  • I un II stadijā - darīt 1-2 reizes dienā,
  • granulācijas stadijā - reizi 2-3 dienās,
  • epitalizācijas stadijā - reizi 5-7 dienās.

Uzskatu, ka antibiotiku lokāls pielietojums ir bezjēdzīgs. Kontaminētu brūci vajag tikai mazgāt un biežāk mainīt pārsējus. Infekcijas kolonizācijas vai ģeneralizācijas gadījumā antibiotiku parenterālai ievadīšanai jāatbilst antibiotikogrammai un uzsējumam.

Visbiežāk sastopamais sarežģījums trofisko čūlu ārstēšanā - rozes iekaisums, jo čūla ir infekcijas vārti, un tas jāņem vērā. Recidivējoša rozes iekaisuma profilaksei lietoju Sol. Retarpeni 2,4 mln muskulī trīs reizes ar intervālu četras nedēļas, kursu atkārtojot pēc pusgada.

Kompresijas terapija

Kompresijas terapija ir obligāta, ārstējot venozas izcelsmes trofiskās čūlas (reflukss ilgāk par divām sekundēm). Pirms kompresijas terapijas obligāti jānosaka BPI, kam jābūt ne mazākam par 0,8. Kompresijai jālieto īsā iestiepuma elastīgās saites (short strich) vai II, III funkcionālās klases kompresijas zeķes.

Pacientu barošana

Slimības un atveseļošanās periodā svarīgi pievērst uzmanību ēšanai, jo tā stiprina organismu un paātrina atveseļošanās procesu. Ieteicama ir Cubitan vai Diasip - barojošu preparātu - lietošana.

Cubitan ir unikāls produkts ar lielu enerģētisko vērtību un olbaltumvielu daudzumu. Tas bagātināts ar brūču dzīšanu veicinošām piedevām - Arginin, C vitamīnu.

Savukārt Zn. Diasip izstrādāts pacientiem ar paaugstinātu cukura līmeni asinīs.

Somatisko saslimšanu korekcija

Trofisko čūlu ārstēšana neaprobežojas tikai ar lokālo terapiju, jo pati čūla nav atdalāma no pacienta, tāpēc ir nepieciešama somatisko saslimšanu korekcija:

  • arteriālā spiediena kontrole,
  • glikēmijas kontrole,
  • kardiālās terapijas korekcija,
  • svara korekcija utt.

Vēl ārstēšanas procesā ļoti svarīga ir:

  • pacienta sadarbība ar mediķiem,
  • procesa būtības izpratne un visu nepieciešamo rekomendāciju izpilde.

Jāatceras, ka trofisko čūlu ārstēšana ir mainīgs, ļoti dinamisks un radošs process.

 

Raksts žurnālā