PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Daži onkoloģijas akcenti

Doctus
Daži onkoloģijas akcenti
Pretvēža dienas rīkotā diskusija bija pulcējusi gan onkologus, gan ģimenes ārstus, gan valsts un pacientu pārstāvjus. Tā vedināja uz pārdomām un uzdeva vairākus būtiskus jautājumus. Atbildiet, ja varat!

Ko ārstēt: jaundiagnosticētu vēzi pirmajā stadijā vai pacientu ar metastāzēm? Ētiska dilemma! Samazināta finansējuma apstākļos iekšējie organizatori tomēr būs spiesti plānot, kam dot priekšroku, jo negribas ticēt, ka līdz šim ārsti sev izgudroja darbu un ārstēja liekus 15% pacientu.

  • Vai onkoloģijas pacientu iemaksa nebūtu jāpārdēvē pacienta nodevā par savu slimību? Tāds ir profesores Daces Baltiņas ierosinājums. Vidējais onkoloģijas pacients ir cilvēks mūža otrajā pusē, hronisks slimnieks, kuru nevar izoperēt, un - sveiki! Turklāt slimnīcā jāpavada vidēji piecas sešas nedēļas, pēc starošanas un ķīmijas var uzdot aknas vai nieres. Atkal jāmeklē speciālists, jāārstē blakus saslimšanas un jāmaksā...
  • Kādu postu var nodarīt medicīnas specializācija? Traģisku, saka onkologi. Jo izrādās - pēdējā laikā aizvien biežāk sastopas, piemēram, ar labi kompensētu kardiālu slimnieku, kuram ir pamatīgi ielaists vēzis. Jo katrs speciālists ārstē savu reģionu, savu slimību, nevis pacientu.
  • Kā viegli sabojāt labas idejas? Lūk, vēža skrīnings - slavējama ideja, bet ne izpildījums. Naudas trūkuma dēļ tiek apmaksātas analīzes, ne ārsta konsultācija. Un vēl kāds absurds. Sieviete, kurai dzimšanas diena ir decembrī, kā apzinīga paciente jūlijā dodas uz skrīningu, un izrādās - viņai izmeklējumu nepamaksā, kaut arī šajā gadā tas viņai pienākas: ir jāgaida decembris. "Sviests kaut kāds," saka Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis. Un sola sviestu labot.

Kāda ir morāle? Mēs varam būt visbrīnišķīgākie cilvēki - ārsti, kas gatavi saraut un uzraut, pacienti, kas gatavi ciesties, un ierēdņi, kas godprātīgi kalkulē un izstrādā visvisādas optimizācijas shēmas, bet nekādi dižie varoņdarbi nesanāks. Jo tā kārts ir tāda, kāda tā ir. Tie ir 2,8% veselības aprūpei no mazā IKP - kurš atceras, kad tik niecīgs finansējums ir bijis veselības aprūpei?!

 

 

Raksts žurnālā