PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sola karstu vasaru

Doctus
Sola karstu vasaru
Sinoptiķi prognozē karstu un sausu vasaru. Diemžēl karsts solās būt ne tikai gaiss aiz loga. Kamēr ziņu lentēs pasaule tiek šūpināta cūku gripas vilnī, daudz karstākas šķiet citas ziņas.

Šokējošs sižets Panorāmas izlaidumā - neatliekamās palīdzības ārsts stāsta, ka arvien vairāk pacientu cieš sāpes pat vairākus mēnešus, līdz tiek atvesti pavisam kritiskā stāvoklī. Stradiņa slimnīcas uzņemšanas nodaļā izvietojuši divas papildu gultas reanimācijai. Pirmo reizi daktera pieredzē ir tā, ka pacienta tuvinieki lūdz (!) kritiski smagu slimnieku pārvest uz citu - lētāku - slimnīcu. Jo nav iespēju samaksāt par uzturēšanos slimnīcā. Kur atrast lētāku slimnīcu pacientam, kura reanimatoloģija ir ļoti intensīva? Atbilde varētu izklausīties ļoti ciniska...

Diena raksta par vīru, kurš dzīvo Dekšārēs starp Varakļāniem un Viļāniem viensētā kopā ar aprūpējamu astoņdesmit gadu vecu radinieci; autobuss garām šai viensētai kursē divreiz nedēļā - tāpēc, pat ja likvidētajā Varakļānu slimnīcā būtu dienas stacionārs, viņš turp nebrauktu. Vai nakšņot uz slimnīcas sliekšņa? Starp citu, pēc Veselības ministrijas ieteikuma slimnīca izmēģinājusi dienas stacionāru, bet trīs nedēļu laikā tajā ārstēti vien trīs pacienti. Varbūt ministrijai vajadzēja ieteikt līdz ar dienas stacionāru domāt par viesnīcas atvēršanu?!

Reģionālā prese raksta par laulībām, kas arvien biežāk tiek slēgtas starp slimnīcām: Gulbene + Balvi, Limbaži + Cēsis... Citi vēl iepauzē, jo līdz ar novadu reformu slimnīcām mainās īpašnieki, bažījas - apvienība var nozīmēt arī vājākās slimnīcas bēres. Kuri būs ieguvēji: tie, kuri apvienosies, vai tie, kuri mēģinās pierādīt - redz, mēs atbilstam ministrijas nospraustajiem kritērijiem par slimnīcu? Sarunā ar Doctus kāda ārste un politiķe atklāja, ka SVF eksperts norādījis - ekonomiski efektīva ir tikai to slimnīcu apvienošana, kurās ir neliels gultu skaits (zem 200), pašlaik vērojams, ka pasaulē slimnīcu mega impērijas tiek sadalītas. Mūsu galvaspilsētā tendence ir pretēja... Turklāt apvienības nerunā par gultu skaita samazināšanu, kamēr aprūpes organizatori uzstāj, ka gada laikā to skaits jāsamazina par trim tūkstošiem. Uz kā rēķina tas notiks?!

Neziņas ciklons virs veselības aprūpes debesīm savilcies pamatīgs, būs vētraini...