PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aktivitātes un aicinājumi, atzīmējot Insulta dienu!

Doctus
Aktivitātes un aicinājumi, atzīmējot Insulta dienu!
Katru gadu Latvijā ar insultu tiek hospitalizēti 7000 cilvēku. Insults ir trešais vadošais nāves iemesls pasaulē pēc kardiovaskulārām saslimšanām un audzējiem. Latvijā no insulta katru gadu mirst 230/100 000 cilvēku vecumā no 35-74 gadiem, kas ir viens no sliktākajiem rādītājiem Eiropā. Insulta risks pieaug ar vecumu un dubultojas pēc 55 gadiem. Atzīmējot Insulta dienu, klīniskās universitātes slimnīcas aicina gan uz izglītojošiem pasākumiem, gan izplatījušas paziņojumus ģimenes ārstiem vairāk uzmanības pievērst pacientu cerebrovaskulārām saslimšanām.

28. oktobrī, piektdien, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca sadarbībā ar tās Atbalsta fondu aicina uz stacionāru „Gaiļezers" (Rīgā, Hipokrāta ielā 2), kur dienas gaitā notiks dažādi izglītojoši un sportiski pasākumi, kā arī diskusijas par veselīgu dzīvesveidu.

Plkst. 12.00 Rīgas Austrumu slimnīcas stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" sāksies ikgadējā konference ģimenes ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem. Konferencē „Austrumu slimnīca - droša vieta insulta pacientam: laiks, ātrums, iespējas un kvalitāte" tiks diskutēts par jaunākajām insulta diagnostikas un ārstēšanas iespējām.

Konferencē piedalīsies arī veselības ministre Ingrīda Circene. Viņa norāda: „Insults ir slimība, kuras veiksmīgas ārstēšanas pamatā vienlīdz svarīgs ir diagnostikas ātrums un ārstēšanas kvalitāte. Tomēr ne mazāk būtiska loma ir arī katra cilvēka zināšanām, kā novērst slimības riska faktorus un kā saslimšanas gadījumā insultu atpazīt un rīkoties. Tādēļ būtiski ir šos jautājumus risināt kompleksi, par ko ar kolēģiem konferences laikā diskutēsim."

Šajā dienā RAKUS aicinās ikvienu nūjot kopā ar olimpieti Jēkabu Nākumu, kā arī rīkos interaktīvas diskusijas Jura Šteinberga vadībā.

Savukārt Stradiņa slimnīcas neirologi aicina ģimenes ārstus vairāk pievērst uzmanību pacientu cerebrovaskulārām saslimšanām. Jāņem vērā, ka pacientiem liela daļa kardiovaskulāro riska faktoru ir vienādi ar cerebrovaskulāriem riska faktoriem, turklāt sirds pataloģija pati par sevi ir nopietns insulta riska faktors.

Saskaroties ar insultu, ir būtiski uzreiz izvērtēt pacienta stāvokļa smaguma pakāpi un slimības progresa iespējamību, atrast optimālāko pacienta stabilizācijas un ārstēšanas ceļu. Cerebrālā infarkta  ārstēšana šodien piedzīvo strauju progresu. Mūsdienīgās ārstēšanas metodes - trombolīze, trombektomija, stentēšana - akūta insulta fāzē ir pietiekami dārgas, bet efektīvas

Stradiņa slimnīcas Neiroloģijas klīnikas vadītājs prof. Andrejs Millers uzsver: "Iespējama insulta novēršana ir daudz nozīmīgāka cilvēku veselībai un labklājībai nekā visefektīvākā ārstēšana pēc jau notikuša insulta. Pacientiem mūsdienās ir iespējams palīdzēt, informējot par slimības nopietnību un laicīgi atklājot insulta riska faktorus. Insulta riska faktorus ir iespējams novērst un ārstēt ne tikai medikamentozi, bet arī operatīvi ar minimālām invazīvām ārstēšanas metodēm."

No 2011.gada sākuma Stradiņa slimnīcā darbojas Latvijā pirmais un vienīgais Insulta profilakses kabinets, kas sadarbībā ar Neiroloģijas klīniku un dienas stacionāru pacientiem nodrošina mērķtiecīgu, precīzu diagnostiku, kā arī kvalitatīvu un savlaicīgu ārstēšanu. Insulta profilakses kabinetu tā pirmajos deviņos darba mēnešos apmeklējuši gandrīz 400 pacienti, kuri saņēmuši ne tikai profesionāļu rekomendācijas, bet arī guvuši iespēju ārpuskārtas veikt nepieciešamos izmeklējumus dienas stacionārā, lai mazinātu un dažos gadījumos pilnīgi novērstu insulta risku.

Insulta profilakses kabinetā pacientiem ir pieejamas neirologu konsultācijas, galvas un kakla asinsvadu doplerogrāfija, kā arī citi nepieciešamie radioloģiskie izmeklējumi, piemēram, datortomogrāfija, magnētiskā rezonanse galvas smadzenēm. Nepieciešamības gadījumā ārstēšanās un papildu izmeklējumi pacientiem tiek nodrošināti neiroloģijas dienas stacionārā. Insulta profilakses kabinetā ir pieejami īpaši piedāvājumi pacientiem, kas paredz neirologa konsultāciju un doplerogrāfiju kakla un galvas asinsvadiem veikt vienlaicīgi, par to maksājot mazāk, nekā izmantojot šos pakalpojumus atsevišķi.

Foto: no P. Stradiņa KUS arhīva