PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Enterovīrusu cirkulācijas monitoringā izdalīts poliomielīta vīruss

Latvijas Infektoloģijas centrs
Enterovīrusu cirkulācijas monitoringā izdalīts poliomielīta vīruss
Valsts aģentūra „Latvijas Infektoloģijas centrs” (LIC) informē, ka poliomielīta vīruss izdalīts Rīgas notekūdeņu  paraugā, kas ņemts epidemioloģiskās uzraudzības ietvaros.  Latvijā pēdējo gadu laikā šis ir pirmais gadījums, kad pārbaudei ņemtajos paraugos izdalīts poliomielīta vīruss.   

LIC direktore, profesore Baiba Rozentāle uzsver: ”Patlaban strādājam pastiprinātā uzraudzības režīmā, it īpaši zinot, kāda ir situācija ar savvaļas poliovīrusa cirkulāciju pasaulē, un, apzinoties poliovīrusu ievesto gadījumu draudus”. Profesore norāda, ka LIC epidemiologi un laboratorijas speciālisti strādā ciešā kontaktā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja atbildīgām amatpersonām. Rīgas notekūdeņos izdalītais poliomielīta vīruss nosūtīts uz  PVO Eiropas reģionālās polioreferences laboratoriju Helsinkos tālākai identifikācijai, lai noteiktu vai tas ir savvaļas poliovīruss vai vīruss, kas ietilpst vakcīnas sastāvā, Šodien atkārtoti ir paņemti notekūdeņu paraugi, lai iespējami plašāk izpētītu iespējamo poliovīrusa cirkulāciju ārējā vidē”.

            Epidemioloģiskās uzraudzības ietvaros LIC epidemiologi regulāri pārbauda ūdens paraugus,   kas ņemti  no Rīgas pilsētas attīrīšanas iekārtām un lidostas “Rīga” notekūdeņu kolektora - vidēji 2 reizes mēnesī. Savukārt no Jūrmalas pilsētas attīrīšanas iekārtām, Rīgas Brīvostas centrālā termināla kolektora, Daugavpils attīrīšanas iekārtām paraugi tiek ņemti vidēji vienu reizi mēnesī. Līdz šā gada septembra beigām jau paņemti un izmeklēti 67 paraugi.

            Latvijas rīcību, nekavējoties ziņojot Eiropas veselības uzraudzības drošības tīklam par konstatēto  un veicot pastiprinātu epidemioloģisko uzraudzību, PVO Eiropas reģionālā biroja speciālisti vērtē kā operatīvu un pareizu.

            Latvijā kopš 1961.gada nav reģistrēts neviens poliomielīta gadījums. Kopš  2002. gada 22.jūnija Latvija, tika sertificēta kā no poliomielīta brīva valsts, pierādot augstu imunizācijas aptveri un efektīvu epidemioloģisko uzraudzību.

            LIC speciālisti jau brīdināja, ka ņemot  vērā  šā brīža situāciju pasaulē,  arī Latvijā pastāv poliomielīta vīrusa izplatīšanās risks. 

 „Tādēļ, lai varētu justies pilnīgi droši, ikvienam bērnam, kuram nav kontrindikāciju vakcinācijai, būtu jābūt vakcinētam pret poliomielītu. Poliomielīts ir vakcīnregulējama infekcija. Latvijā ir augsta bērnu vakcinācija pret poliomielītu, jeb bērnu trieku. Izsakot šo rādītāju vidējos skaitļos – bērnu vakcinācijas pret poliomielītu aptver 90-92 % bērnu”, informē profesore Baiba Rozentāle. LIC direktore norāda, ka šajā brīdī ir ļoti svarīgi, lai ģimenes ārsti zinātu par savā aprūpē esošajiem nevakcinētajiem bērniem un  būtu gatavi veikt potēšanu, ja bērnu vecāki izlems par vakcināciju pret šo slimību.

Arī Teksasas (ASV) universitātes asociētais profesors Uģis Gruntmanis Latvijas veselības aprūpes nākotnes plānā norāda: „Bērniem jāsaņem visas nepieciešamās vakcīnas, lai tie nemirtu no viegli novēršamām infekciju slimībām”.

Profesore atgādina, ka dodoties uz poliovīrusu skartajām valstīm, kā arī valstīm, kur reģistrēti ievesti gadījumi, ieteicama vakcinācija pret poliomielītu. Neimunizētām personām, kas plāno doties uz poliomielīta skartajiem rajoniem, vajadzīgs pilns vakcinācijas kurss - 3 potes. Vakcinētiem cilvēkiem, kas saņēmuši trīs un vairāk vakcīnas devas pret poliomielītu, pirms ceļošanas ieteicams saņemt vienu vakcināciju. Pašreiz risks inficēties ar poliovīrusu ir jebkura vecuma nevakcinētai personai.

Svarīgi! Ja dodaties uz infekcijas skartajiem reģioniem, tad ceļojuma laikā mazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni, gadījumos, kad tās nav pieejams izmantojiet spirtu saturošu roku želeju. Mazgājiet rokas bieži, īpaši pēc tualetes apmeklējuma, autiņbiksīšu maiņas, pirms ēdiena gatavošanas, klepojot, šķaudot utt. Ēdiet pārtikas produktus, kas ir termiski apstrādāti un tiek pasniegti karsti. Ēdiet un dzeriet tikai pasterizētus piena produktus. Ēdiet augļus un dārzeņus, kurus iespējams pašam nomazgāt un nomizot. Dzeriet tikai vārītu ūdeni vai ūdeni un dzērienus, kas pildīti neatvērtās pudelēs. Izvairieties no ledus lietošanas.

Poliomielīta ierosinātāji ir enterovīrusu dzimtas vīrusi. Infekcijas avots ir cilvēks (slimnieks vai nēsātājs). Izplatīšanās veids - fekāli-orāls, vīrusa izplatīšanās iespējama arī gaisa-pilienu ceļā. Vīruss ir izturīgs ārējā vidē pret izžūšanu un sasaldēšanu, labi saglabājas ūdenī. Slimībai ir divas formas:

  • neparalītiskā – bez spilgtiem simptomiem, ar īslaicīgu drudzi, iesnām, faringītu, vemšanu, vieglu serozu meningītu, bez paralīzes;
  • paralītiskā – ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru, galvassāpēm, nespēku, caureju, vemšanu, centrālās nervu sistēmas bojājuma pazīmēm, muskuļu vājumu, rīšanas traucējumiem, apgrūtinātu elpošanu, paralīzi.

Plašāk par infekcijas slimībām - www.lic.gov.lv  (sadaļa – Infekcijas slimības).