PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Informatīva tikšanās pacientiem, kuri slimo ar celiakiju

Doctus
Informatīva tikšanās pacientiem, kuri slimo ar celiakiju
Jaundibinātā biedrība “Dzīve bez glutēna” rīko savu pirmo informatīvo tikšanos visiem, kas ir saskārušies ar tādu slimību kā celiakija*. Sanāksmē biedrības pārstāvji pastāstīs par jau paveikto: pētījumu par celiakijas slimnieku dzīves kvalitāti Eiropas valstīs un Latvijā, celiakijas slimnieku sociālas integrācijas projektu, dalību Veselības ministrijas noteikumu izstrādē, ka arī vietējo ražotāju produktu izpēti laboratorijā.

Pēc gastroenterologu aprēķiniem, Latvijā ar celiakiju varētu būt slimi līdz pat 1% no iedzīvotājiem. Oficiāli pieejama ir tikai statistika par bērniem vecumā no 2 līdz 18 gadiem, tādi šobrīd ir ap 1200, taču katru mēnesi viņu skaits pieaug.

Uzzinot par šo diagnozi, katram slimniekam un viņa ģimenei ir neizbēgami jāpārvar šoks par mūžīgo aizliegumu ēst simtiem produktu, piedalīties saviesīgajos pasākumos, ēst ārpus mājām un ceļot bez rūpēm par savu uzturu. Diemžēl Latvijā atšķirībā no vairākām ES valstīm celiakijas slimnieki ir atstāti dzīves novārtā: nav pieejamas bezmaksas gastroenterologu un dietologu konsultācijas, sociālais pabalsts dārgai pārtikai tiek nodrošināts tikai bērniem līdz 18 gadu vecumam, vispārizglītojošajās skolās un bērnu dārzos bērni ar celiakiju nevar paēst siltās pusdienas, restorānos un kafejnīcās pavāri nespēj pagatavot bezglutēna ēdienus – šīs ir tikai dažas problēmas, ar kurām saskārās cilvēki ar diagnozi „celiakija”.

Viens no biedrības „Dzīve bez glutēna” pirmās tikšanās mērķiem ir arī uzņemt savās rindās jaunus biedrus, lai sniegtu viņiem atbalstu un kopā strādāt, lai labāk uzzinātu Latvijas situāciju un uzlabotu slimo bērnu un pieaugušo dzīves kvalitāti.

Informatīvā tikšanās „Celiakijas slimnieku sociālā aizsardzība Latvijā un ES valstīs” notiks sestdien, 2011.gada 8.oktobrī, pl. 11.00-13.00, “ES Mājā”, Rīgā, Aspazijas bulv. 28. Dalība ir bezmaksas. Vietu skaits ir ierobežots, pieteikšanās  pa tel.: 26634068.

Interesē vairāk par celiakiju, tās diagnostiku un ārstēšanu? Lasiet dr.Bodnieka rakstu Doctus augsuta numurā

*Celiakija ir neārstējamā, ģenētiskā gastroenteroloģiskās sistēmas slimība. Celiakijas slimniekiem mūža garumā jāizvairās no glutēna – kviešu, rudzu, miežu olbaltuma, kas izsauc tievās zarnas bārkstiņu atrofiju, ka rezultātā neuzsūcās uzturvielas.