PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kādas iespējas sniedz iPhone un iPad aplikācijas medicīnas profesionāļiem?

Doctus
Septembrī kompānija Apple pievienoja jaunu AppStore sadaļu veselības aprūpes profesionāļiem. Jaunā „iTune veselības aprūpes istaba” ir neliela telpa, kas izceļ nedaudz vairāk nekā 50 aplikācijas, kas paredzētas veselības aprūpes profesionāļiem, no kopumā 3662 aplikācijām, kas ir saistītas ar medicīnas tēmām.

Lai būtu vieglāk orientēties šajās aplikācijās un izvēlēties sev piemērotākās, tālāk īss šo aplikāciju apraksts. Aplikācijas ir sakārtotas vairākās apkašsadaļās, atkarībā no aplikācijās esošās informācijas.

Uzziņu aplikācijas

Šī apakšsadaļa nodrošina ar informāciju par medikamentiem, slimībām, stāvokļiem un citām ar medicīnu saistītām tēmām. Zemāk apkopotas populārākās aplikācijas:

Uzziņu aplikācijas piemērs Uzziņu aplikācijas piemērs
Uzziņu aplikācijas piemērs

  • The Merck Manual – profesionāļu rediģēta informācija. Lietotāji var meklēt informāciju pēc sadaļām, kā arī pēc specifiskiem simptomiem. Aplikācija automātiski atzīmē tās sadaļas, kuras lietotājs ir izlasījis.
  • WebMD iPad versija – aplikācija iekļauj simptomu pārbaudītāju, informāciju par medikamentiem un ārstēšanu, kā arī par pirmās palīdzības sniegšanu. Aplikācijā atrodams arī tablešu identifikācijas rīks.
  • Medscape – vispopulārākā par brīvu lejuplādējamā medicīnas aplikācija 2010.gadā. Tā iekļauj medikamentu mijiedarbību pārbaudītāju, procedūru references un medicīnas ziņu atjaunošanu katru dienu.
  • Microdex Drug Information – šī aplikācija tiek raksturota kā “bezmaksas resurss, lai piekļūtu uzticamai klīniskai informācijai”
  • DocBook MD – aplikācija, kas ļauj sazināties ar ārstiem un farmaceitiem. Lai izmantotu šo aplikāciju ir nepieciešams identifikācijas numurs no HIPPA (The Health Insurance Portability and Accountability Act).  
  • PubMed – ļauj ātri sameklēt zinātniski pamatotu informāciju. Lietotāji var saglabāt nepieciešamos rakstus pdf formātā savās bibliotēkās vai nepieciešamos rakstus pārsūtīt uz e-pastu.
  • Visual DX – klīniskā informācija par dermatoloģiskām problēmām un citiem vizuāliem stāvokļiem apvienota ar tūkstošiem medicīnisku attēlu. Vienīgā aplikācija, kas piedāvā dažādus slimību variantus aplūkot atkarībā no pacienta vecuma, slimības stadijas un ādas tipa

Izglītītojošas aplikācijas

Šī apakšsadaļa iekļauj vairākas aplikācijas, kas fokusējas uz anatomiju, iekļaujot vizuālas diagrammas ar atsevišķām ķermeņa daļām, kā arī visu ķermeni kopumā. Daudzas medicīnas aplikācijas var tikt uzskatītas par konsultāciju aplikācijām, bet tās nav uzskatāmas par aprūpes vadlīnijām, tās var izmatot tikai kā uzziņas avotu.

Izglītojošas aplikācijas piemērs Izglītojošas aplikācijas piemērs
Izglītojošas aplikācijas piemērs

  • Heart Pro (NOVA Series) – iPad versija – sirds struktūru attēli, kurus lietotāji var rotēt, apstādināt, atvērt un atzīmēt ar pirksta pieskārienu.
  • The Oncologist – palīdz onkologiem, hematologiem un staru terapeitiem labāk sekot jaunākajām ārstēšanas metodēm un tehnoloģijām, lai nodrošinātu labāku vēža pacientu aprūpi. Tiek piedāvāts arī lasīt žurnāla jaunākos rakstus un skatīties video.
  • JACC iPad versija – apkopo un piedāvā lasīt kardioloģijas žurnāla iknedēļas rakstus. Ir pieejami arī video, audio un komentāri.
  • modalityBODY – interaktīva anatomija un medicīnas attēli – var izveidot interaktīvu attēlu galeriju par cilvēka ķermeni, lai izglītotu un apmācītu pacientu. Var sakombinēt medicīnas tekstus ar attiecīgajiem attēliem.
  • Anatomy 3D – palīdz papildināt zināšanas par orgāniem, izmantojot kombinētos 3D modeļus, video, audio lekcijas, mīklas un tekstus, lai bagātinātu savu pieredzi un nostiprinātu zināšanas. Katra no 16 lapām satur orgānu anatomijas diagrammas, histoloģiju un lokalizāciju, kopā ar tekstu. Pieejami video, audio un 3D modeļi, kas atvieglo mācīšanos.
  • CARDIO3 Comprehensive Atlas of Echocardiography [HD] – izziņas un mācīšanās avots kardiologiem, sirds ķirurgiem, internistiem, citiem speciālistiem un ultrasonogrāfiju veicējiem, palīdz novērtēt ehokardiogrammas ultrasonogrāfisko diagnostiku.
  • MedPage Today Mobile – apkopo jaunākās medicīnas ziņas, ik dienu apkopojot ziņas par vairāk nekā 30 specialitātēm un ikgadēji atspoguļo vairāk nekā 60 konferences un simpozijus. Pieejamas ziņas, audio un video reportāžas.
  • Muscle & Bone Anatomy 3D – aplikācija par cilvēka balsta un kustību aparāta sistēmu, šī aplikācija piedāvā 5 veidus kā mācīties par cilvēka ķermeni: attēlu slīdrādi, kaulus un muskuļus darbībā, 3D modeļus, divu veidu viktorīnas un video. Šo aplikāciju veido un uztur Ohaijo universitāte.

Elektroniskie medicīnas ierakstu un pacientu novērtēšanas aplikācijas

Elektroniskie medicīnas ieraksti nodrošina veselības aprūpes profesionāļu piekļuvi viņu stacionārajām medicīnas ierakstu sistēmām. Pacientu novērtēšanas aplikācijas ļauj ārstam pārbaudīt pacientu vai pārlūkot pacienta dzīvībai svarīgos rādītājus, izmantojot mobilās ierīces, bez tiešas pacienta apskatīšanas.

Pacienta izmeklēšanas aplikācijas piemērs Pacienta izmeklēšanas aplikācijas piemērs
Pacienta izmeklēšanas aplikācijas piemērs

  • Epic Canto – nodrošina piekļuvi slimnīcas pacientu sarakstiem, veselības apkopojumiem, testa rezultātiem un piezīmēm.
  • CA Mobile – ārstu izstrādāta aplikācija ārstiem, kas ļauj savienoties ar tradicionālajiem elektroniskajiem medicīnas ierakstiem, kā rezultātā var papildināt, labot pacienta informāciju, aizpildīt elektroniskās receptes, apskatīt laboratoriju rezultātus un vēl daudz ko citu, neatrodoties darba kabinetā.
  • Cerner Physician Express – ātra piekļuve pacientu sarakstam, iespēja ātri aplūkot konkrētā pacienta datus: sūdzības, saslimšanas, alerģijas u.tml.
  • Airstrip Cardiology – ļauj kardiologam aplūkot pacienta EKG vēsturi. Aplikācija ļauj saņemt 12 EKG formas un citus datus no uzņemšanas nodaļām un slimnīcu EKG sistēmām.
  • Allscripts Wombat – ar šīs aplikācijas palīdzība visa informācija par pacientu ir dažu pirkstu spiedienu attālumā.
  • AirStrip – pacienta novērošanas sistēma, kas ļauj sakontaktēties ar pacientu jebkurā vietā, ja vien ir interneta pieslēgums vai wi-fi savienojums. Nav svarīgi, kur atrodas ārsts un kur pacients, AirStrip nozīmīgi samazina laiku, kas tiek veltīts pacienta novērtēšanai un ārstēšanai. Šī aplikācija ļauj saņemt informāciju no simtiem dažādu pacientu monitorēšanas sistēmu un EKG.
  • Care360 HD – aplikācija sniedz iespēju paņemt Jūsu ofisu līdzi, kur vien vēlaties. Varat pārskatīt laboratoriju rezultātus, izrakstīt receptes un apskatīt visu Jūsu pacientu diagrammas.
  • drChrono EHR – sertificēts kā pilnvērtīgs elektroniskais veselības ieraksts.
  • Nimble EMR – šī aplikācija nodrošina ārstu ar visu nepieciešamo informāciju un rīkiem, kas ir nepieciešami, lai nodrošinātu optimālu pacientu aprūpi. Nimble ir mobila, viegli lietojama aplikācija, kas atgriež prieku strādāt praktiskajā medicīnā.

Attēlu aplikācijas

Attēlu aplikācijas iekļauj attēldiagnostiskās aplikācijas un citas aplikācijas, kas var būt noderīgas ārstam, lai aplūkotu un salīdzinātu konkrētus attēlus ar savu pacientu klīniskajiem attēliem.

Diagnostisko attēlu aplūkošanas iespēja Diagnostisko attēlu aplūkošanas iespēja
Diagnostisko attēlu aplūkošanas iespēja

  • Mobile MIM – programma paredzēta SPECT, PET, CT un MR attēlu reģistrēšanai un apskatīšanai. Šī ierīce tomēr neļauj aizstāt pilnībā nodrošinātu darba staciju, tā ir izmantojama tikai gadījumos, ja nav pieejas darba stacijai.
  • Siemens syngo®.via WebViewer – šī aplikācija nodrošina attēlu standarta apskatīšanu Jūsu mobilajā ierīcē. Aplikācijas arhitektūra nepieprasa attēlu datu vai pacienta konfidenciālās informācijas ievadīšanu ierīcē, nodrošinot ārsta pieeju pacienta datiem, nesatraucoties par pacienta datu drošību.
  • Centricity Radiology Mobile Access – palīdz nodrošināt drošu un efektīvu veselības aprūpi ar piekļuvi attēliem jebkurā vietā un laikā. Aplikācija ļauj apskatīt gan 2D, gan 3D, gan MIP/MPR attēlus.
  • Fujifilm Synapse Mobility – nodrošina interaktīvu trīs dimensiju attēlu aplūkošanu iPhone un Ipad ierīcēs, atļaujot izmantot 2D, 3D un MIP/MPR iespējas, kas ir iestrādātas šajā aplikācijā.  
  • CTisus iQuiz: The HD Edition – attēli ar jautājumiem ir viens no klasiskajiem formātiem, kas ļauj apgūt radioloģiju. Šī aplikācija nodrošina ar jaunākajām inovācijām CT apmācībā. Aplikācija ļauj viegli kombinēt attēlus, tekstus un skaņu, lai atvieglotu apmācību procesu.
  • Radiopaedia Vol 6: Head and Neck Radiology Teaching File HD – Radiopaedia.org ir brīvpieejas radioloģijas resurss, ko veido radiologu savienība. Aplikācija palīdz mācīties, sagatavoties eksāmeniem un ātri atrast nepieciešamās uzziņas.
  • Siemens syngo®.via WebReport – aplikācija ļauj piekļūt rakstītiem diagnostiskajiem ziņojumiem un attēliem, izmantojot standarta apskates rīkus mobilajā ierīcē.

Ar pacienta aprūpi saistītās aplikācijas

Šīs aplikācijas tiek izmantotas pacienta apmeklējuma laikā, un tās palīdz ārstam labāk komunicēt ar pacientu, izmantojot bagātīgu vizuālo materiālu vai pārvarot valodas barjeras.

Pacientu izglītojošas aplikācijas piemērs Pacientu izglītojošas aplikācijas piemērs
Pacientu izglītojošas aplikācijas piemērs

  • Muscle System Pro II (NOVA Series) – iPad versija. Tā ir pilnīgi jauna aplikācija, katra detaļa ir izveidota no reāliem 3D foto modeļiem. Aplikācija piedāvā tūkstošiem iespēju, tai skaitā, muskuļu sistēmas 3D attēlojumu, labāko kāds līdz šim ir izstrādāts, iespēju rotēt attēlus, aplūkot tos dažādās pozīcijās.
  • EyeDecide – palīdzēs pacientam labāk izprast esošo veselības stāvokli un nepieciešamo ārstēšanas, lai ātrāk atveseļotos. Ar interaktīvu lietotāja interfeisu, lietotājs var apskatīt, izpētīt, precizēt, mācīties, atrast un koplietot saņemto informāciju.
  • iSpineCare – 3D animāciju bibliotēka par muguras anatomiju un patofizioloģiju, kas iekļauj gan filmas, gan medicīniskus attēlus, ko var izmantot, lai paaugstinātu pacientu izglītošanas kvalitāti un tai pat laikā samazinātu laiku, kas ir nepieciešams izglītošanas procesam.
  • Medical French – komunicējiet ar savu franciski runājošo pacientu ātri un viegli, izmantojot šo aplikāciju. Aplikāciju veidoja ārsti ārstiem, tādēļ šī aplikācija ir labi organizēta un viegli lietojama, atļaujot efektīvi ievākt slimības anamnēzi un veikt fizisko izmeklēšanu.
  • drawMD Orthopedics – nodrošina jaunu paradigmu ārsta – pacienta komunikācijā, ļaujot izskaidrot kompleksus jautājumus par ortopēdijas klīnisko un ķirurģisko aprūpi. Lai vieglāk pacientam izskaidrotu medicīnisko problēmu ir iespējams parādīt anatomiskos attēlus, kas ir iekļauti šajā aplikācijā.
  •  drawMD Urology – arī šī aplikācija ļauj vieglāk komunicēt ārstam ar pacientu, izskaidrot pacientam viņa problēmu un parādīt labākos iespējamos risinājumus.
  • FINR Brain Atlas – izskaidro smadzeņu anatomiju un biežāk sastopamās galvas traumas trīs dimensionālos modeļos. Detalizēts apraksts ietver normālu struktūru funkcijas, apkārt esošās struktūras, biežāk sastopamās traumas konkrētajos rajonos un iespējamos funkciju traucējumus, kas rodas traumas rezultātā.
  • iURO Kidney – 3D aplikācija par uroloģijas tēmu, atvieglo patofizioloģijas un terapijas izprašanu. Šis ir instruments, lai atvieglotu komunikāciju starp ārstu, pacientu un medicīnas studentu visos jautājumos, kas saistītas ar uroloģiju.
  • Muscle Trigger Points – apkopota informācija par biežāk sastopamajiem triger punktiem vairāk nekā 70 muskuļos. Katrs muskulis un tā atbilstošie trigerpunkti ir vizuāli attēloti, kā arī ir aprakstīti katra muskuļa darbības principi un komentāri par katru muskuli. Var apskatīt katru muskuli atsevišķi vai apskatīt visus muskuļus specifiskā vietā, tas ļauj novērtēt sāpju avotus.
  •  FootDecide – tā ir ārstu veidota aplikācija par pēdas un potītes stāvokļiem, kas ļauj nodrošināt vieglu piekļuvi informācijai, diskusijām un jaunākajām zinātniskajām rekomendācijām par ārstēšanu. Tas iekļauj arī anatomisku kustību simulāciju 3D formātā.

Ar pašaprūpi saistītas aplikācijas

Šīs ir aplikācijas, kuras ārsti un medicīnas māsas var ieteikt pacientiem kā labas aplikācijas, kas palīdz pašaprūpē.

Pacienta pašaprūpes aplikācijas piemērs Pacienta pašaprūpes aplikācijas piemērs
Pacienta pašaprūpes aplikācijas piemērs

  • MyNetDiary — uztura un fizisko aktivitāšu dienasgrāmata. Tā ir viegli lietojama uztura dienasgrāmata un kaloriju skaitīšanas aplikācija. Šī aplikācija palīdz cilvēkiem dabīgā veidā samazināt svaru – ēdot pareizāk un izdarot veselīgāku izvēli. Aplikācija jau ir palīdzējusi vairāk kā 1,5miljoniem cilvēku strādāta ar saviem diētas mērķiem.
  • VueMe – paredzēta pacientiem, lai aplūkotu medicīniskos attēlus. Attēli ir pārsūtāmi uz ierīci, izmantojot MIMcloud.
  • Calorie Tracker – palīdz ievērot diētu, samazināt svaru un sasniegt fitnesā izvirzītos mērķus, skaitot ikdienas kaloriju patēriņu un veiktos vingrinājumus. Aplikācija satur vairāk nekā 625 000 ēdienu un fitnesa vienības.
  • Proloquo2Go – nodrošina pastiprinošu un alternatīvu komunikāciju cilvēkiem ar runas grūtībām. Tas nodrošina dabīgu teksta-runas skaņu ar augstu izšķirtspēju un spēcīgu automātisku savienošanu. Aplikācijā ir arī vārdnīca, kas satur vairāk nekā 7000 vārdus, kas tiek precizēti atbilstoši kontekstam un galvenais ir ļoti viegli lietojama.
  • Diabetes Buddy – palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs. Aplikācija palīdz sekot glikozes līmeņa izmaiņām, kā arī pārsūtīt šo informāciju ārstējošajam ārstam.
  • GoMealsHD – tās ir trīs aplikācijas vienā: datubāze par uzturvērtību pārtikas produktiem un restorānu ēdienkartēs iekļautajiem ēdieniem, iespēja pierakstīt apēsto, kā arī restorānu karte.
  • iHealthBPM – pirmā asinsspiediena monitorēšanas sistēma viedtālruņos. Aplikācija ietver asinsspiediena mērījumu dienasgrāmatu, tai ir elegants lietotāja interfeiss, kas ļauj sekot asinsspiediena izmaiņām, izmantojot vienkāršus rīkus: interaktīvus grafikus, pārvaldību un PVO klasifikatorus.
  • iMuscle (NOVA Series) – izmanto, lai identificētu ķermeņa daļu vai individuālus muskuļus un pārvērstu tos 3D formātā, pēc tam tiek piedāvāti vingrinājumi, kas attīstītu un atjaunotu konkrētos muskuļus.
  • WiScale – aplikācija ļauj viegli monitorēt veselības un fitnesa datus: svaru, tauku procentuālo daudzumu, muskuļu masu, ĶMI, asinsspiedienu un sirds ritmu. Aplikācija palīdz ievērot veselīgu dzīvesveidu.