PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nākotnes diagnostikas instruments - viedtālrunis?

Doctus
Mūsdienās daudzi Lielbritānijas iedzīvotāji var pārbaudīt, vai nav inficējušies ar seksuāli transmisīvu slimību (STS), izmantojot savu viedtālruni, kuram tiek pievienots neliels čips, kas analizē urīnu. Iegūtos datus viedtālruņa īpašnieks var nosūtīt laboratorijai un noskaidrot rezultātus. Tā jau šodien ir realitāte, lai arī pārsteidzoša un daudziem vēl neapgūta un sveša. Ir diezgan skaidrs, ka nākotnē līdzīgā veidā pacienti monitorēs asinsspiedienu, cukura līmeni asinīs un iegūs arī citus veselības datus.

Vēl pirms desmit gadiem bija grūti iedomāties, ka pateicoties mūsdienu tehnoloģiju attīstībai, diagnostika kļūs tik mobila un pacientam pietuvināta. "Nākotnes medicīna ir mobilo tālruņu aplikācijās. Spēja jau šobrīd ieskatīties savā ķermenī ar augstas izšķirspējas tehnoloģiju palīdzību, ir neiedomājama," atzīst medicīnas zinātņu doktors Daniels Krafts, kurš ir atzīts ārsts ar 20 gadu prakstisko pieredzi, zinātnieks un izgudrotājs, kas darbojas Stenfordas un Hārvardas universitātēs un veic pētījumus biomedicīnā un inovācijās. Viņš uzskata, ka digitalizētā medicīna kļūst aizvien pieejamāka un lētāka.

Nav vairs tāla nākotne, kad viedtālruņu īpašniekiem ultrasonogrāfijas attēls būs skatāms tālruņa ekrānā, pievienojot ultrasonogrāfijas uzgaļa vadu pie viedtālruņa gluži kā lādētāja vadu. Pirmā līdzīga veida ierīce ASV jau ir apstiprināta laišanai tirgū.

Daniels Krafts cer, ka ļoti tuvā nākotnē veselības aplikācijas viedtālruņos spēs dot būtisku ieguldījumu sabiedrības veselības rādītāju uzlabošanā. Īpaši aktīvi šobrīd tiek strādāts, lai atrastu labāko veidu, kā mazināt nevēlamos dzīvesveida paradumus, kas izraisa sirds saslimšanas un vēzi, un monitorētu būtiskus riska faktorus minēto slimību attīstībā.

Viņš uzsver, ka mobilo tālruņu veselības aplikāciju attīstība mainīs ne tikai pacienta ieradumus un veidu, kā pacienti rūpējas par savu veselību, bet būtiski mainīsies arī ikviena ārsta ikdiena. Un tas notiks daudz drīzāk nekā mēs domājam.