PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Septiņ miljardais pasaules iedzīvotājs iezīmēs demogrāfisko izmaiņu sākumu

Doctus
Tiek prognozēts, ka šodien (31.oktobrī) pasaulē piedzims 7 miljardais iedzīvotājs un eksperti prognozē, ka šajā brīdī mainīsies arī demogrāfiskie procesi un populācijas pieaugums kļūs lēnāks. 

Pēc Apvienoto Nāciju Populācijas fonda aprēķiniem 7 miljardais bērns būs puika, kurš piedzims Indijā vai Ķīnā, tomēr dzimstības tendences ilgtermiņā mainās.

Pirmo reizi tiek novērots, ka palēninās reproduktivitāte un tas tiek novērots ne tikai Eiropā un Japānā. Pētnieki uzsver, ka, ja dzimstības koeficients samazinās zem 2, ir ļoti grūti šo rādītāju atgūt. Šobrīd 75 pasaules valstīs dzimstības koeficients ir zem 2, kas nozīmē, ka vidēji sievietei ir mazāk par 2 bērniem. Tas ir daudz par zemu no optimālā rādītāja – 2,2-2,3 –, kas ir nepieciešams, lai saglabātu stabilu populāciju, ņemot vērā, ka daļai sieviešu nav bērnu un daļa sieviešu nenodzīvo līdz reproduktīvajam vecumam.

Lai gan līdz šim tika uzskatīts, ka zema dzimstība ir Eiropā un rūpnieciski attīstītajā Austrumāzijā, tagad ir zināms, ka zemi dzimstības rādītāji ir arī Brazīlijā, Ķīnā un Apvienotajos Arābu Emirātos, kur dzimstības rādītājs ir 1,8.

Japāna šobrīd zaudē daudz vairāk cilvēku nekā piedzimst. Dienvidkorejā ir satraucoši zems dzimstības rādītājs – 1,1.

Nesen vēl bija pretējas tendences. 1970. gadā vidējais dzimstības rādītājs pasaulē bija 4,5, kad eksperti prognozēja sabiedrības nemierus pārtikas trūkuma dēļ. Visstraujāko iedzīvotāju skaita pieaugumu pasaule piedzīvoja 1960.-to gadu vidū un beigās, kad iedzīvotāju skaits pieauga par 2% gadā.  

Šī brīža izmaiņas eksperti skaidro ar to, ka rūpnieciski attīstītajās valstīs ir pieejamas efektīvas dzimstību regulējošas metodes, sievietēm ir daudz lielākas darba iespējas un mainās uzskats, ka sievietes ir tikai bērnu radītājas.

Ķīnā daudzus gadus ir īstenota stingra „viena bērna” politika, kas krasi samazināja iedzīvotāju skaitu, kā rezultātā Ķīnā ir ļoti daudz vīriešu un nepietiekams sieviešu skaits.

Visā pasaulē urbanizācija ir samazinājusi nepieciešamību pēc lielām ģimenēm, kurām bija priekšrocības dzīvojot lauku reģionos un nodarbojoties ar lauksaimniecību.

Tomēr ir valstis, kur iedzīvotāju skaita samazināšanās iemesli vēl arvien ir neskaidri, piemēram, Irānā dzimstības koeficients ir samazinājies no 7,0 1974.gadā līdz 1,9, eksperti min, ka tas varētu būt izskaidrojams ar kulturālām pārmaiņām.

Līdz šim pieaugums ir bijis ļoti straujš, šobrīd sākam novērot samazināšanos. 1800.gadā uz zemes bija aptuveni 1 miljards iedzīvotāju, tai laikā bija augsti dzimstības rādītāji, jo bija nepieciešams kompensēt augstos zīdaiņu mirstības un slimību rādītājus un nepārtrauktajos karos zaudēto cilvēku dzīvības.

Zinātnes revolūcija veicināja zīdaiņu mirstības samazināšanos, kā arī nāvējošu slimību mazināšanos, kas kopā ar nepārtrauktu un strauju dzimstības līmeni nodrošināja, ka 1930.gadā pasaulē bija 2 miljardi iedzīvotāju, bet 1999.gadā jau 6 miljardi.

Šobrīd augsti dzimstības rādītāji ir saglabājušies vairs tikai sub Sahāras Āfrikas reģionā, bet arī šī reģiona valstīs pēdējos gados tiek novērota dzimstības samazināšanās.

Kopš 1999.gada ir pagājuši 12 gadi un pasaulē jau būs 7 miljardi iedzīvotāju, būs nepieciešami vēl 14 gadi, lai pasaulē būtu jau 8 miljardi iedzīvotāju un pēc tam būs nepieciešami 18 gadi, lai sasniegtu 9 miljardus iedzīvotāju.