PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Apbalvos ar Atzinības krustu

D. Ričika
Apbalvos ar Atzinības krustu
Latvijas dzimšanas dienā - 18. novembrī - prof. Jāzepam Keišam Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniegs Atzinības krusta IV šķiru. Prof. Jāzeps Keišs, kurš vada Latvijas infektoloģijas centra 4. Aknu slimību nodaļu, par infektologu un hepatologu strādā 41 gadu. Profesors ir iemīļots lektors gan studentu, gan pieredzējušu ārstu auditorijā. Kolēģis ar lielo burtu - viņam viegli palūgt padomu. Izcils diplomāts attiecībās. Un sirdsgudrs cilvēks.

JĀZEPS KEIŠS JĀZEPS KEIŠS
JĀZEPS KEIŠS

Kad profesore Baiba Rozentāle ieņēma veselības ministres posteni, prof. J. Keišs aizvietoja viņu, vadot Latvijas Infektoloģijas centru. Pats atzīst, ka labāk jūtas kā izpildītājs. Intervijā žurnālam "Ievas veselība" viņš teic: "Svētajos rakstos man simpatizē tēze: ja tu esi aicināts viesos, neapsēsties pirmajā rindā, bet labāk pēdējā; ja tev paredzēta pirmā vieta, tevi pieaicinās..."

Ārsta profesija J. Keišam nebija mūža sapnis - tā profesors atzina intervijā žurnālam "Doctus" pirms pieciem gadiem. "Kad mācījos vidusskolā, radās iespēja sadraudzēties ar jaunajiem mediķiem, un man likās - kāda laba profesija! Gandrīz nekas nav jādara! Pagrozies baltā halātā, uzraksti kādu papīrīti. Kad sāku strādāt, uzskati stipri mainījās."

Kā viņam izdevies veiksmīgi noiet ārsta dzīves ceļu? "Man laikam piemīt viena būtiska īpašība. Arī profesors Anatolijs Bļugers, kad viņam astoņdesmit gadu jubilejā vaicāja par viņa panākumu noslēpumu, atbildēja ļoti vienkārši: "Tas ir darbs." Vienkārši jāstrādā. Un otrs (tā ir mana atziņa): vienalga, kādu darbu darām - dzenam naglu sienā vai rakstām mūziku -, tas ir jāizjūt ar visu savu būtību. Nevar darbu darīt bez - es neteikšu: mīlestības, bet tuvu tam. Citādi nekas labs nesanāk. Tad darbs to darītāju pieveic," tā prof. J. Keišs "Doctus" intervijā. Pilnu interviju lasiet šeit.

Foto: no Doctus arhīva