PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Eiropas Savienība cīņā pret antibiotiku rezistenci

Doctus
Eiropas farmācijas nozare ir izteikusi atbalstu Eiropas Savienībai cīņā pret antibiotiku rezistenci un apsolījuši veicināt jaunu antibiotiku izstrādi. Jaunais Eiropas Savienības rīcības plāns sola racionalizēt noteikumus un paredz citus valdības atbalsta pasākumus, kas atbalsta diagnostikas un jaunu medikamentu izstrādi, plāna mērķis ir cīnīties pret antibiotiku rezistentu patogēnu pieaugumu.

Ziņojumā ir teikts, ka medikamentu rezistentās baktērijas katru gadu izraisa 25 000 nāves gadījumu Eiropā, kas veido izmaksas 1,5 miljarda dolāru apmērā.

Jaunākajā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra ziņojumā ir teikts, ka dažās valstīs, vairāk kā 50% E.coli infekciju ir rezistentas pret antibiotikām. Turklāt 25% meticilīnrezistentās Staphylococcus aureus infekcijas ir rezistentas pret antibiotikām astoņās no 28 Eiropas valstīm.

Eiropas medikamentu nozares grupa – Eiropas Farmācijas industrijas federācija un asociācijas (EFPIA) – atbalsta Eiropas Savienības plānu, kurā tiek aicināts precīzi diagnosticēt baktēriju klātbūtni pirms pacientam tiek nozīmētas antibiotikas; jāievieš veidi, kā novērst mikrobu izraisītas infekcijas un apturētu to izplatību; jāstiprina pētniecība, lai izstrādātu jaunus veidus kā pārtraukt mikrobu rezistenci.

“Antibiotiku rezistence ir liels izaicinājums visā pasaulē un šī problēma ir jāuztver nopietni. Tas ir izaicinājums, kurā farmācijas industrija vēlas iesaistīties”, teica EFPIA prezidents Andrejs Vitijs (Andrew Witty).

Pētnieki jau sen ziņo, ka ir nepieciešams izveidot jaunas antibiotikas, ņemot vērā antibiotiku rezistences attīstību. Bet farmācijas nozare neuzrāda skaidras norādes, ka viņi strādātu pie jaunu antibiotiku izveides.

Lai gan zinātnieki aktīvi publicē rakstus un ziņojumus par antibiotiku rezistenci, tomēr lielajām farmācijas kompānijām šī problēma ir palikusi nepamanīta. Arī akadēmiskajā vidē ekonomiskā lejupslīde ir samazinājusi finansējumu antibakteriālajai pētniecībai.

Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ antibakteriālā terapija nav interesanta farmācijas kompānijām, ir tas, ka ieguldījumi parasti neatmaksājas. Atšķirībā no citiem medikamentiem, kuri tiek lietoti ilgstoši, antibiotiku standarta kurss ir tikai nedēļa, turklāt antibiotikas ir lētas.

Pastāv paradokss, cilvēki ir gatavi maksāt 50 000 dolāru par ķīmijterapiju, lai pagarinātu dzīvi par pāris nedēļām, bet nav gatavi maksāt 100 dolāru par antibiotikām, lai izglābtu savu dzīvību.

Jaunais plāns paredz, ka līdz 2020. gadam ir jābūt izstrādātām 10 jaunām antibiotikām.