PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Sociālos tīklus izmanto arvien vairāk, lai novērtētu sabiedrības veselību

Doctus
Kad Marcels Salatē (Marcel Salathé) un viņa kolēģi vēlējās uzzināt sabiedrības domas par gripas A (H1N1) vakcīnu 2009. gadā, viņi izmantoja Twitter. Zinātnieki pārbaudīja vairāk nekā 300 000 Twitter ierakstus, kuros bija pieminēta vakcinācija pret H1N1 gripu, un šos uz Twitter ierakstiem balstītos datus projicēja uz vakcinācijas rādītājiem populācijā.

Viņu aprēķini bija līdzīgi kā Slimību kontroles un profilakses centra (The Centers for Disease Control and Prevention - CDC) dati, kuru noskaidrošanai izmantoja tradicionālo metodiku – telefona aptaujas. Fakts, ka rezultāti bija līdzīgi norāda uz to, ka sociālie mēdiji var būt akurāts instruments veselības pētniecībā.

Šis pētījums atspoguļo pieaugošo tendenci izmantot sociālos tīlus sabiedrības veselības novērtēšanā un uzlabošanā, starp zinātniekiem un veselības aizsardzības funkcionāriem.

2011. gadā 68% pieaugušo, kuri pavada laiku internetā, izmanto sociālos tīklus.

Veselības aprūpes profesionāļi saka, ka izmanto sociālos tīlus pētniecībai, jo tā ir iespēja reālā laikā iegūt informāciju par ļoti lielu cilvēku skaitu. Sociālie tīkli ļauj arī medicīnas profesionāļiem ātri un lēti izplatīt ar veselību saistītu informāciju.

Tomēr ir arī zemūdens akmeņi: tā ir ierobežotā demogrāfiskā informācija par pētījuma dalībniekiem un fakts, ka interneta lietotāji ne vienmēr ir reprezentatīvi visai populācijai.

Bet medicīnas eksperti uzskata, ka ieguvumu ir vairāk nekā zemūdens akmeņu.

Sociālie tīkli palīdz saprast, ko cilvēki saka par veselības jautājumiem un kur cilvēki to saka. Tas ļauj veselības aprūpes funkcionāriem novērtēt, kur ir vērsts ieguldīt līdzekļus un kur ir neskaidrības sabiedrībā, kuras ir jākliedē. Šāda informācija agrāk nav bijusi pieejama.

Dati rāda, ka ASV strauji pieaug sociālo tīklu lietotāju skaits. 2011. gadā sociālos tīlus lietoja par 61% biežāk nekā 2010. gadā. Gandrīz 90% ASV ārstu personīgi lieto vismaz vienu sociālo tīklu, pamatojoties uz augustā veiktu aptauju, kurā piedalījās vairāk nekā 4000 ārstu.

Ārsti iesaka izmantot sociālos tīlus, lai informētu sabiedrību par lokāliem slimību uzliesmojumiem. Ja slimības uzliesmojums ir noticis, par to sekundes laikā var apziņot visai pasaulei. No sabiedrības veselības viedokļa tas ir neiedomājami liels spēks.

2009. gada H1N1 pandēmiskās gripas laikā CDC izveidoja Facebook lapu, kurā izglītoja sabiedrību par vīrusu un nepieciešamību vakcinēties pret to. CDC eksperti arī novēroja sociālos medijus, kas viņiem ļāva ātri novērst sabiedrībā valdošos maldīgos mītus, piemēram, sociālajos medijos izskanēja apgalvojums, ka ar gripu var saslimt ēdot cūkgaļu.

Ja ir informācija, kura ir jāpasniedz lielam cilvēku skaitam un jādod cilvēkiem iespēja izdarīt labāko veselības izvēli, iesaka lietot sociālos tīklus. Sociālajiem tīkliem ir milzīgs potenciāls sabiedrības veselības jomā.