PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Atklās piemiņas plāksni ķirurģiskās aseptikas pamatlicējam Ernstam fon Bergmanim

Doctus
Atklās piemiņas plāksni ķirurģiskās aseptikas pamatlicējam Ernstam fon Bergmanim
Šo piektdien 16.decembrī Rīgā, Pils ielā 11 tiks atklata piemiņas plāksne Ernstam fon Bergmanim, kurš ir ķirurģiskās aseptikas pamatlicējs. Pils iela ir vieta, kur pirms 175 gadiem piedzima šis izcilais ķirurgs. Plāksnes autors ir tēlnieks Jānis Strupulis.

Ernsts fon Bergmanis Ernsts fon Bergmanis
Ernsts fon Bergmanis

Plāksnes atklāšanā piedalīsies Rīgas mērs Nils Ušakovs, Vācijas vēstnieks Latvijā Dr. Klauss Burkharts, akadēmiķis Jānis Stradiņš.

Par profesora atklājumiem, pētniecības virzieniem un to nozīmi mūsdienu medicīnā tiks diskutēts starptautiskā konferencē, kas veltīta Ernsta fon Bergmaņa jubilejai. Konference notiks Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā šā gada 16.decembrī plkst. 15.00. Konferencē piedalīsies vieslektore no Šaritē (Chartite) klīnikas Berlīnē, kurā ir strādājis Ernsts fon Bergamanis. Latvijā klīnikas atpazīstamība pieauga, kad tajā ārstējās Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Ķirurgs Ernsts fon Bergmanis ir dzimis 1836.gada 16.decembrī Rīgā, miris 1907.gadā Vācijā. Beidzis Tērbatas universitāti 1860.gadā, 1871.gadā ieguvis profesora grādu. No 1860. līdz 1878.gadam bijis docētājs šajā pašā universitātē, vēlāk kļūst par profesoru Vircburgas un Berlīnes universitātē. Ticis ievēlēts par Vācu ķirurgu biedrības un Berlīnes Medicīnas biedrības prezidentu. Ernsts fon Bergmanis ir ķirurģiskās aseptikas pamatlicējs (1890), jo tieši viņš izvirzīja paradigmu, ka visam, kas saskaras ar brūci, jābūt sterilam. Zinātnisko pētījumu virzieni saistīti ar galvaskausa un locītavu ievainojumu ārstēšanu, neiroķirurģiju, onkoloģiju, lepras izplatību Vidzemē.

Informācijas avots un foto: Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs