← Atpakaļ

Kolas dzērieni: spožums un posts

Plašsaziņas līdzekļos un sabiedrībā aktualizējies jautājums par saldinātajiem dzērieniem un to ietekmi uz veselību. Veselības ministrs Juris Bārzdiņš norādījis, ka viens no pasākumiem, lai īstenotu topošajās sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2011.-2017. gadam noteiktos mērķus, varētu būt neveselīgu produktu, to skaitā saldināto dzērienu, reklāmas ierobežojums. Tāpēc šķita aktuāli apkopot pasaulē pieejamo zinātnisko informāciju par saldinātajiem dzērieniem. Tekstā ar vārdu "kola" jāsaprot jebkurš gāzētais dzēriens, kas saldināts ar fruktozes sīrupu, kā krāsvielu izmantojot karameli, bet skābuma regulēšanai - fosforskābi.


Asoc. prof., Dr. med. Juris Prokrotnieks, P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Gastroentereoloģijas centra un endoskopiju nodaļas vadītājs: Interesants, mūsu žurnāliem netradicionālas problemātikas literatūras apskats ar korekti izvēlētiem materiāliem. Uzskatu, ka raksts ir ne tikai interesants, bet arī noderēs Doctus lasītājiem ikdienas praksē.

Raksta metodoloģija

Kopš 1886. gada, kad Džons Pembertons (John Pemberton) izveidoja dzēriena Coca-Cola recepti [1], tas neapšaubāmi kļuvis par vienu no populārākajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem pasaulē. Un, lai arī paralēli tam radušies daudzi citi konkurējoši dzērieni ar līdzīgu…

Raksta pilna versija nav pieejama

Atbilstoši Jūsu lietotāja līmenim raksta pilna versija nav pieejama. Ja vēlaties lasīt pilnu rakstu, aicinām reģistrēties vai abonēt Doctus.
Page

Lasītākie raksti