PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Aprēķināta kopējā depresijas izplatība pasaulē

Doctus
Ar depresiju slimo 121 miljons cilvēku visā pasaulē. Tā var ietekmēt cilvēka darba spējas, attiecības un dzīves kvalitāti. Depresijas smagākās formas var novest līdz pašnāvībai, katru gadu no pašnāvībām priekšlaicīgi tiek zaudēti 850 000 cilvēki, vēsta jaunākā pētījuma dati, kurā apkopota informācija no 18 valstīm visā pasaulē. 

Pasaules Veselības organizācijas Garīgās veselības apsekojuma komanda kopā ar pētniekiem no 20 centriem, mēģināja noskaidrot reālo depresijas izplatību visā pasaulē. Lai personai klasificētu nopietnu depresijas epizodi, bija jābūt vismaz pieciem no deviņiem kritērijiem: nomāktība, intereses vai prieka zudums, vainas sajūta vai zems pašvērtējums, miega traucējumi vai apetītes zudums, zems enerģijas līmenis un slikta koncentrēšanās.

Pamatojoties uz detalizētām intervijām, ar kuru palīzdību apsekoja 89 000 cilvēku, rezultāti rāda, ka 15% populācijas valstīs ar augstiem ieņēmumiem (salīdzinot ar 11% valstīs ar zemiem/ vidējiem ienākumiem) dzīves laikā tiek novērota depresija. 5,5% bijusi depresija pēdējā gada laikā. Nopietnas depresijas epizodes tika novērotas 28% iedzīvotāju valstīs ar augstiem ienākumiem un 20% iedzīvotāju valstīs ar zemiem/ vidējiem ienākumiem, īpaši augsts šis rādītājs ir Francijā, Nīderlandē un Amerikā. Valsts ar viszemāko nopietnas depresijas epizodes incidenci ir Ķīna (12%), bet salīdzinājumā Indijā tā ir ļoti bieži izplatīta (gandrīz 36%).

Daži aspekti tika novēroti visās valstīs, piemēram, sievietes divas reizes biežāk cieš no depresijas nekā vīrieši, un bieži depresiju veicina partnera zaudēšana (nāve, šķiršanās). Tomēr daži aspekti ir atšķirīgi starp valstīm, piemēram, vecums. Depresijas sākuma vecums vidēji bija divus gadus jaunāks valstīs ar zemiem ienākumiem, savukārt valstīs ar augstākiem ienākumiem novēroja, ka depresija rada lielākas problēmas personai, kā arī pēdējās depresijas epizodes ir bijušas nesen. Šis bija pirmais pētījums, kurā standartizēti tika salīdzināta depresija un nopietnas depresijas epizodes starp valstīm un kultūrām. Tika pierādīts, ka depresija ir būtiska sabiedrības veselības problēma visos pasaules reģionos un ir cieši saistīta ar sociālo stāvokli.

Depresijas cēloņu izpratne var palīdzēt pasaules mērogā samazināt depresijas izplatību un samazināt tās ietekmi uz indivīdu un visu sabiedrību kopumā.

Pilnu pētījuma tekstu lasīt šeit