PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ātrs tests bakteriālas un vīruss infekcijas diagnosticēšanai

Doctus
Izraēlas zinātnieki ir izstrādājuši jaunu testu, kas ātri - mazāk kā piecās stundās - un precīzi nošķir bakteriālu infekciju no vīruss infekcijas.

Ārstēt vīruss infekciju ar antibiotikām ir neefektīvi, un šāda ārstēšana var veicināt antibiotiku rezistences veidošanos, alerģiskas reakcijas, toksicitāti un lielākas veselības aprūpes izmaksas. Šobrīd pieejamajiem testiem ir nepieciešamas 24-48 stundas un ne vienmēr tie ir pietiekami precīzi, lai noteiktu diagnozi. Ārsti bieži vien pacientiem izraksta antibiotikas pirms testa rezultātu saņemšanas, lai atvieglotu pacientu ciešanas.

Saskaņā ar pētījumu, kas tika publicēts Analītiskās ķīmijas žurnālā (The Journal of Analytical Chemistry), Izraēlas zinātnieki ir pierādījuši, ka ir iespējams atšķirt, vai pacients ir inficējies ar bakteriālu vai vīruss infekciju, asins paraugam pievienojot luminolu un mērot spilgtuma pakāpi. Luminols ir lumininiscējoša ķīmiska viela.

Šis pētījums skaidri norāda, ka baltās asins šūnas, kas aizsargā organismu (fagocīti) atšķirīgi reaģē uz vīrusu un baktēriju izraisītu infekciju, un ka ar atšķirīgu spilgtuma pakāpi jeb hemiluminiscenci var atklāt to atšķirīgās reakcijas. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, šī metode ir ātra, viegli izpildāma un var būt ekonomiski izdevīga. Ņemot vērā šīs metodes jutību, to varētu veikt lielā daļā medicīnas iestāžu.

Pētījumā bija iekļauti 69 pacienti ar dažādiem infekcijas tipiem. Pētījuma mērķis nebija meklēt infekciju, bet analizēt imūnās sistēmas atbildi uz infekciju.

Pētnieki uzskata, ka šis ir milzīgs panākums un piemērs, ko spēj panākt multidisciplināra pieeja ar inovatīvās pētniecības palīdzību. Šī pētījuma rezultātiem var būt pasaules mēroga ietekme. Šāds tests var būtiski samazināt veselības aprūpes izmaksas un nodrošināt daudz precīzāku ārstēšanu.