PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kafijas un tējas dzeršana samazina MRSA nēsāšanas risku

Doctus
Zinātnieki atklājuši, ka cilvēki, kas dzer karstu tēju vai kafiju, retāk ir meticilīna rezistentā Staphyloccoccus aureus (MRSA) nēsātāji. Dzerot vienu no dzērieniem, izredzes būt par MRSA nēsātāju degunā samazinās par 50%, bet, dzerot abus dzērienus, samazinājums ir 67%.  

Šī pētījuma rezultāti publicēti Ģimenes Medicīnas hronikas (Annals of Family Medicine) jūlija/ augusta numurā. Pētījuma autori uzsver, ka šī pētījuma atklājumi var radīt daudzsološu jaunu metodi, lai samazinātu MRSA nēsāšanu degunā, kas ir lēta, droša un viegli pieejama.

Iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka tējai un kafijai piemīt antimikrobu iedarbība, lietojot tos lokāli. Šajā pētījumā tika iekļauti 5555 indivīdi vecumā no 2 gadu vecuma, tas ir pietiekams dalībnieku skaits, lai rezultātus vispārinātu uz 182,1 miljonu iedzīvotāju. Aptuveni puse pētījuma dalībnieku (48,6%) atzīmēja, ka ir lietojuši karstu tēju pēdējo mēnešu laikā un 60,8% atzīmēja, ka dzer karstu kafiju. Kopumā 1,4% dalībnieku atklāja degunā zeltainā stafilokoka baktēriju.

Pēc samērošanas pēc vecuma, dzimuma, rases, sociālā statusa, veselības stāvokļa, hospitalizācijas pēdējo 12 mēnešu laikā un antibiotiku lietošanas pēdējo mēnešu laikā, tika secināts, ka zemākas izredzes būt par MRSA nēsātāju ir starp indivīdiem, kuri lietoja jebkuru daudzumu karstas tējas (OR=0,47; 95% TI [0,31-0,71]), kafijas (OR=0,47; 95% TI [0,24-0,93]) vai abus dzērienus (OR=0,33; 95% TI [0,16-0,70]), salīdzinot ar tiem, kuri nedzēra šos dzērienus. Atsevišķa analīze, kurā tika iekļauti tikai pieaugušie, uzrādīja līdzīgus rezultātus.

Ledus tējas dzeršana neuzrādīja saistību starp tās patēriņu un MRSA nēsāšanu degunā. Iemesli ir neskaidri, bet zinātnieki min, ka iespējams tas ir saistīts ar to, ka ledus tējā ir zemāks polifenolu līmenis nekā karstā tējā vai arī gaistošās antimikrobās sastāvdaļas, kas ir tējā un kafijā, sasniedz degunu tvaiku veidā.

Jāņem vērā, ka šis bija šķērsgriezuma pētījums, ar kuri nevar novērtēt kauzālo saistību starp kafijas un tējas dzeršanu un nazālo MRSA nēsāšanu.

Pētnieki arī vērš uzmanību, ka gan kafijas, gan tējas dzeršana samazina dzelzs uzsūkšanos, kas arī var ietekmēt S.aureus augšanu.

 

Ar pilnu pētījuma tekstu var iepazīties šeit.