PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

LIC atbalsta sadarbību ar Eiropas NVO koalīciju tuberkulozes un HIV ierobežošanā

Latvijas Infektoloģijas centrs
LIC atbalsta sadarbību ar Eiropas NVO koalīciju tuberkulozes un HIV ierobežošanā
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālisti, kuru profesionālā darbība saistīta ar infekciju slimības aprūpes un profilakses jautājumiem tieši tuberkulozes (TB) un HIV infekcijas jomā, tikās ar tuberkulozes Eiropas nevalstisko organizāciju (TBEC, www.tbcoalition.eu), koalīcijas vadītājiem.

„Nereti mēs nenovērtējam iespējas, ko veselības aprūpes jomas pilnveidošanai spēj dot pilsoniski aktīvas nevalstiskās organizācijas (NVO). Tas nozīmē ne tikai šo enerģisko biedrību sadarbību ar saslimušajiem, viņu tuviniekiem, sadarbību ar ārstniecības iestādēm, bet NVO darbība jāvērtē plašāk - tā ir iespēja palielināt izpratni un pareizas rīcības izvēli, starp lēmumu pieņēmējiem un sabiedrību”, tā pēc tikšanās ar Eiropas nevalstisko organizāciju koalīcijas pārstāvjiem teica Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs. 

Lai tiktos ar veselības aprūpes iestādēm, kurām jau izveidojusies pieredze sadarbībā ar NVO, kā arī, lai tiktos ar Latvijas NVO, kas sabiedrību izglītojošo darbību veic TB un HIV jomās, Rīgā bija ieradušies TBEC līderi - Pauls Sommerfelds, TB Alert (TBEC sastāvdaļa) priekšsēdētājs no Lielbritānijas, Inga Bulotiene no TBEC Lietuvā, Fanny Voitzwinkler, TB Eiropas koalīcijas, Eiropas Parlamenta sekretariāta inovāciju, zāļu pieejamību un nabadzības izraisīto slimību jautājumos darba grupas pārstāve no Beļģijas. Viņi argumentēja vizītes mērķi - paplašināt TBEC sadarbību ar valstīm, kurās ir augsta TB riska pakāpe. Latvija ir viena no piecām ES dalībvalstīm, kas iekļauta riska zonā starp 18 TB apkarošanas un aizsardzības prioritātes reģiona valstīm pasaulē.

 „Šobrīd Latvijā saslimstība ar tuberkulozi nemazinās”, stāsta LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule. Virsārste salīdzina pagājušā gada un šā gada sešu mēnešu statistiku – 2010.gadā uz 100 000 cilvēkiem bija reģistrēti 16,5 saslimušie , vai 375 cilvēki , savukārt 2011.gada sešos mēnešos – 16,9 saslimušie vai 380 cilvēki. Latvijā visaugstākā saslimstība ar tuberkulozi fiksēta Rēzeknes reģionā (35,7 saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem); Saldus reģionā (30,5 saslimušie uz 100 000 cilvēkiem); Liepājas reģionā ( 30,3 saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem). Virsārste Andra Cīrule informē, ka 35% no mirušajiem pagājušajā gadā, miruši pirmajā saslimšanas mēnesī pēc diagnozes uzstādīšanas. Tas varētu liecināt par novēlotu diagnostiku, jo daudzi cilvēki šajos ekonomiskajos apstākļos, pie ārsta dodas tikai galēju apstākļu spiesti. 

Apspriedes laikā notika sarunas, diskusijas, darbības prezentācija, ar mērķi – uzzināt vairāk par veselības sistēmas politiku, tās nākotnes vadlīnijām, ko vēlas īstenot TB Eiropas koalīcija. Apspriedē atzinīgi tika novērtēta LIC sadarbība ar NVO „DIA+LOGS”, ar biedrību „Atbalsta grupa inficētajiem ar HIV un AIDS slimniekiem” (AGIHAS) un biedrību „Trepes”. Viesi kopā ar apspriedes dalībniekiem apmeklēja arī valsts aģentūras „Latvijas Infektoloģijas centrs” Tuberkulozes un plaušu slimību klīniku. Tika pārrunāta pašreizējā situācija saistībā ar tuberkulozes ārstniecības un profilakses jautājumiem.

Tika nolemts, ka TBEC īpaši ziņos par galvenajiem darbības virzieniem, kuros aicinātas piedalīties arī Latvijas NVO, kas darbojas TB atbalsta jomā, kā arī pacientu organizācijas un HIV tīkla organizācijas. 

„Pēc būtības tika dots signāls tūlītējai rīcībai, veidot NVO savstarpējās partnerības tīklu, lai efektīvāk iesaistītos Eiropas un pasaules valstu kopējā darbībā veselības aprūpes un slimību profilakses jomā,it sevišķi tuberkulozes un HIV saslimstības ierobežošanā. Līdz ar to tiktu veidota ciešāka un lietišķāka sadarbība ar Eiropas NVO koalīciju, kopējais darbs kļūtu aktīvāks”, secina Jurijs Perevoščikovs.