PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Veselības inspekcija pārrunā aptieku pieejamības jautājumus

Veselības Inspekcija
Veselības inspekcija pārrunā aptieku pieejamības jautājumus
14.07.2011. Veselības inspekcija organizēja tikšanos ar invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” pārstāvjiem, piedaloties Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniekam Jurim Bundulim. Šajā tikšanās reizē galvenais sarunu temats bija aptieku pieejamības nodrošināšana cilvēkiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām. 

Veselības inspekcija, invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons” un Veselības ministrija vienojās par sekojošo:

  • Veikt normatīvo aktu par farmaceitiskās darbības licencēšanu un aptieku darbību pārskatīšanu, lai precīzi saskaņotu prasības aptiekas pieejamībai apmeklētājiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām (Ministru kabineta noteikumi nr.313 „Farmaceitiskās darbības licencēšanas kārtība” un Ministru kabineta noteikumi nr.288 „Aptieku darbības noteikumi”).
  • Noteikt prasības aptiekas pieejamībai apmeklētājiem ar ierobežotām pārvietošanās iespējām kā vienu no prioritātēm, veicot Veselības inspekcijas pārbaudes aptiekās.
  • Pārbaužu rezultātus publicēt Veselības inspekcijas mājaslapā www.vi.gov.lv

Līdz šā gada 4.augustam Veselības inspekcija izstrādās plašāku rīcības plānu, kas atkārtoti tiks pārrunāts gan ar invalīdu un viņu draugu apvienību „Apeironu”, gan Veselības ministriju. Kā apliecināja invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis: „Mēs esam gatavi palīdzēt Veselības inspekcijai un visām Latvijas aptiekām ar padomu, kā veiksmīgāk risināt pieejamības iespējas. Un ceram, ka vides pieejamība kļūs par pašsaprotamu nepieciešamību sabiedrībai kopumā.”

Ņemot vērā, ka pēdējos gados ir paplašinājies aptiekās sniegto pakalpojumu klāsts, pieejamība ir kļuvusi īpaši aktuāla. Ar pieejamību jāsaprot ne tikai iespēju saņemt aptiekā pieejamos medikamentus, bet arī ērtu iekļūšanu tajā, pārvietošanos aptiekā un iespēju konsultēties ar farmaceitu jebkurā situācijā. Turklāt pieejama vide ir nepieciešama ne tikai cilvēkiem ar ilgstošu vai īslaicīgu invaliditāti, bet arī vecākiem ar bērniem un vecākiem cilvēkiem – līdz ar to sabiedrībai kopumā. Plašāk par vispārpieņemtajiem standartiem vides pieejamības nodrošināšanā var uzzināt īpaši izveidotā mājaslapā www.videspieejamiba.lv