PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Zviedrijā veikta unikāla operācija - transplantēta traheja no pacienta cilmes šūnām

Doctus
Pirmo reizi vēsturē, pacientam ir izdevies ievietot jaunu traheju izgatavotu no paša pacienta cilmes šūnām. Pacients, 36 gadus vecs vīrietis ir ceļā uz pilnīgu izveseļošanos un tiek jau izrakstīts no slimnīcas.   

Operācija tika veikta 2011.gada 9.jūnijā Karolinskas universitātes slimnīcā, Stokholmā, profesora Paolo Macchiarini vadībā.

Komandā bija piesaistīti arī Londonas un ASV speciālisti, kuri palīdzēja izgatavot traheju no paša pacienta cilmes šūnām. Šūnas tika audzētas bioreaktorā divas dienas pirms transplantācijas. Tā kā šūnas, ko izmantoja trahejas atjaunošanai bija paša pacienta šūnas, tad netika novērota šūnu atgrūšana pēc operācijas un pacientam nebija nepieciešami imunsupresīvie medikamenti.

Pacients cieta no trahejas vēža pēdējā stadijā. Par spīti intensīvai staru terapijai, audzēja izmērs bija sasniedzis 6cm, tas turpināja progresēt un gandrīz pilnībā bija bloķējis traheju. Tā kā netika atrasts neviens piemērots balsenes donors, tad vienīgais risinājums bija sintētiska audu trahejas transplantēšana, stāstīja profesors Tomas Gudbjartsson no Landspitali Universitātes slimnīca (Islande), kurš arī bija daļa no ķirurgu komandas.

Sekmīgas sintētisko orgānu audu inženierijas transplantācijas sauc par reģeneratīvo medicīnu, tā varētu atvērt jaunas un ļoti daudzsološas terapeitiskās iespējas pacientiem, kas cieš no trahejas vēža vai citām slimībām, kas iznīcina, bloķē vai aizspiež elpceļus.

Audu transplantācija ar audu inženierijas balsenēm un sintētiskajām sastatnēm kombinācijā ar pacienta paša cilmes šūnām kā standarta procedūra, nozīmētu, ka pacientam nebūtu jāgaida piemērots donors. Tas būtu ievērojam ieguvums pacientiem, jo varētu ātrāk veikt operāciju un būtu lielākas iespējas izārstēties. Šāda manipulācija būs ļoti nozīmīga arī bērniem, jo donoru trahejas ir vēl retāk pieejamas nekā pieaugušajiem.

 

Foto no Karoliskas universitātes slimnīcas