PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Visā pasaulē strauji pieaug aptaukošanās epidēmija

Doctus
Aptaukošanās ir plaši izplatīta Lielbritānijā un ASV un, ja turpināsies pašreizējās tendences, tad tiek plānots, ka 2030.gadā ASV puse vīriešu un sieviešu būs aptaukojušies. Žurnālā Lancet tiek publicēti četri izdevumi saistīti ar aptaukošanās problēmu.

Aptaukošanās ir ātri apsteigusi smēķēšanu un ir vissvarīgākais novēršamais hronisku ne-infekcijas slimību cēlonis, un eksperti lēš, ka aptaukošanās dēļ būs papildus 7,8 miljoni cukura diabēta, 6,8 miljoni sirds slimību un insultu un 539 000 vēža gadījumi 2030.gadā ASV.

Jau šobrīd ASV ir 32% vīrieši un 35% sieviešu, kas cieš no aptaukošanās, ziņo Kolumbijas universitātes Sabiedrības veselība skolas pētnieki.

Lielbritānijā tiek prognozēts, ka 2030. gadā būs 41 – 48% vīriešu un 35 – 43% sieviešu ar aptaukošanos, šobrīd tie ir 26% abiem dzimumiem. Kā rezultātā tiks novēroti papildus 668 000 cukura diabēta, 461 000 sirds slimību un 130 000 vēža gadījumi.

Saistībā ar pārēšanos un mazkustīgo dzīvesveidu, aptaukošanās ir kļuvusi par arvien pieaugošāku problēmu visā pasaulē un eksperti brīdina, ka tas ietekmēs veselību un veselības aprūpes izmaksas.

Aptaukošanās paaugstina sirds slimību, insulta, cukura diabēta, vēža, hipertensijas, augsta holesterīna un citu slimību risku.

Eksperti ir aprēķinājuši, ka aptaukošanās dēļ, ASV tiks tērēti papildus 2,6% no kopējām veselības aprūpes izmaksām, kas ir aptuveni 66 miljardi dolāru gadā, savukārt Lielbritānijā izmaksas pieaugs par 2% jeb 2 miljardiem gadā.

Pētnieki brīdina, ka aptaukošanās ˮbumba” skar ikvienu valsti.

Melburnas universitātes Aptaukošanās profilakses centra pētījums ziņo, ka Japānā un Ķīnā ir aptaukojusies katra divdesmitā sieviete, salīdzinājumā Nīderlandē tā ir katra desmitā sieviete, Austrālijā katra ceturtā sieviete un Togo 7 no 10 sievietēm ir ar aptaukošanās problēmām. Aptaukošanās izplatības pieaugumu kopš 1970.gada atsevišķās valstīs skatīt attēlā. 

Aptaukošanās izplatība atsevišķās valstīs Aptaukošanās izplatība atsevišķās valstīs
Aptaukošanās izplatība atsevišķās valstīs

 

Visā pasaulē aptuveni 1,5 miljards pieaugušo ir ar lieko svaru un gandrīz 0,5 miljardi ir ar aptaukošanos, 170 miljoni bērnu ir ar lieko svaru vai aptaukošanos. Aptaukošanās paaugstina veselības aprūpes izmaksas vidēji par 2 – 6%.

Viegla pieejamība lētiem, garšīgiem, ar ogļhidrātiem bagātiem produktiem, vienkārša produktu izplatīšana un tirdzniecība, kā arī spēcīgs ekonomikas dzinējspēks un izaugsme ir galvenais aptaukošanās epidēmijas iemesls visā pasaulē.

Veselības eksperti iesaka valstu valdībām pievērsties cīņai ar aptaukošanās epidēmiju, tas ietver paaugstinātus nodokļus neveselīgai pārtikai un dzērieniem, kā arī reklāmas ierobežojumus bērnu auditorijai. Kā zināms profilaksei ir daudz zemākas izmaksas nekā ārstēšanai.

Pilns pētījuma apraksts pieejams žurnāla Lancet mājaslapā.