PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Prezentē Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skici

Doctus
Prezentē Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skici
2011. gada 27. septembrī plašākai sabiedrībai tika prezentēta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas skice. Tā vēl ir darba stadijā un skices uzmetums tiks pabeigts līdz šā gada beigām, tad darbs būs tehniskā projekta risinātājiem. Ja darbi ritēs bez aizķeršanās, tad Stradiņa slimnīcas jaunajās ēkās ārsti varēs sākt strādāt 2015. gadā.

Stradiņa slimnīcas Stratēģijas padomes vadītājs, Kardioloģijas centra vadītājs prof. Andrejs Ērglis, kas stāvējis klāt pie jaunās slimnīcas idejas šūpuļa, ieskicēja tās vēsturi. Viņš pastāstīja, ka jaunās slimnīcas ideja dzīvo jau 7 gadus. Šo gadu laikā plānotā ēka jeb tā sauktā "čūska" ir trasformējusies, ņemot vērā mūsdienīgus un inovatīvus funkcionālos risinājumus, kā arī pielāgojoties finanšu ierobežojumiem. Ēku apjoms ir samazinājies, vairs nav astoņu stāvu, bet tikai pieci. "Mēs gribam, lai "čūska" mums nesasien rokas. Vēl to var izmainīt. Ar arhitektiem runājam par inovācijām - zaļo enerģiju, ko varam izmantot, būvējot jauno slimnīcu. Tie ir nākotnes jautājumi, par kuriem ir jādomā šodien!" Viņš atzīmēja, ka slimnīcas centrālo laukumu, kura pašlaik nav, bet kurš ir skicē, varētu veidot lielāku. "Tas varētu būt svētku vai protesta laukums", smaidot bilda A. Ērglis.

Stradiņa slimnīcas Attīstības biroja vadītājs Aldis Rozenbergs atgādināja, ka 2004. gadā Somijas Veselības aprūpes aprīkojuma pētniecības institūta SOTERA eksperti, vērtējot slimnīcas ēku tehnisko stāvokli un loģistiku, secināja, ka Stradiņa slimnīcas ēkas ir sliktā tehniskā stāvoklī ar vidējo atzīmi 1,89 (5 atzīmju skalā). Lai arī krīzes laikā pārtraukti, pārsūdzēti, apstrīdēti vairāki attīstības projekta iepirkumi, šogad ir pabeigti demontāžas un inženiertehnisko tīklu pārvietošanas darbi un atbrīvots būvlaukums jaunās slimnīcas korpusam.

Metu konkursa uzvarētāji līdz gada beigām izstrādās "A" jeb 1.korpusa skiču projektu. Paralēli patlaban tiek strādāts pie konkursa par pretendentu atlasi "Tehniskā projekta un celtniecības konkursam". A. Rozenbergs: "Plānojam, ka reāla jaunā korpusa celtniecība varētu sākties 2012.gada vasarā. Celtniecības laiks apmēram 2 gadi, ēkas iekārtošanai - apmēram gads. Būvniecības darbi netraucēs sniegt medicīnisko palīdzību."

Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skici izstrādā starptautiska arhitektu komanda - arhitektu biroju SIA "Nams" (Latvija), "JKMM" (Somija) un "Oliver" (Izraēla) pārstāvji. Arhitektu biroja SIA "Nams" arhitekts Māris Malahovskis pastāstīja, ka jaunās ēkas projektā ir ievērots atvērtības un pieejamības principus, jo uzsvars ir uz ambulatoro palīdzību. Ēkas piecus blokus savienos "galvenā iela". Ieejas būs gan no Ventspils ielas puses, gan Atpūtas ielas puses. Kopējā platība 60 000 kv.m. Jaunā ēka ar pazemes tuneļiem tiks savienota ar slimnīcas vecajiem korpusiem. Starptautiskā arhitektu komanda piedāvā inovatīvu risinājumu - "ārstējošos dārzus" (healing gardens) - apzaļumotas, gaišas telpa

Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skice Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skice
Stradiņa slimnīcas jaunās ēkas skice
s, kas izvietotas slimnīcas iekštelpās ar mērķi veicināt pacientu atveseļošanos.

Iecerēts, ka jaunās ēkas pagrabstāvā atradīsies neatliekamās medicīnas centrs, operāciju zāles, sterilizācija, daļēji arī radioloģija, personāla ģērbtuves, 1.stāvā - ambulatoro pakalpojumu centrs, radioloģiskie izmeklējumi un laboratorijas, hemodialīze, dzemdniecība un ginekoloģija. Šajā stāvā atradīsies ar kafejnīca, konferenču zāles un citas publiskās telpas. Ēkas 2.stāvā tiks izvietotas intensīvās terapijas palātas, terapeitiskās nodaļas, endoskopiju nodaļa, dienas stacionāri, 3. un 4.stāvā atradīsies nodaļas ar vienvietīgām un divvietīgām pacientu palātām, ārstu un māsu posteņiem. Plānots, ka uz ēkas jumta tiks izbūvēts helikoptera nosēšanās laukums. Jaunā ēka būtiski uzlabos slimnīcas procesu loģistiku - tiks sakārtotas un viena no otras atdalītas pacientu, apmeklētāju un piegādes plūsmas.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš atgādināja, ka pasaulē slimnīcu koncepcijās tiek domāts par pieejamību, tādēļ aicināja Rīgas domi tuvākā laikā risināt jautājumu par dzelzceļa staciju slimnīcas tuvumā un par trolejbusa maršruta maiņu, lai padarītu ērtāku pacientu nokļūšanu Stradiņa slimnīcā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas būve, kas kopumā sastāvēs no 5 savstarpēji saistītiem blokiem ar kopējo platību 60 000 kvadrātmetru, varētu izmaksāt 90-100 miljonus latu. Patlaban no Eiropas Savienības līdzekļiem piesaistīti 20 miljoni latu, par kuriem paredzēta tehniskā projekta un skiču izstrāde, kā arī pagrabstāva izbūve. Pašlaik projekta pirmajai kārtai kopumā pieejami aptuveni 50 miljoni latu, par kuriem paredzēts līdz 2014.gada 31.decembrim uzcelt divus no pieciem ēkas blokiem 36 000 kvadrātmetru platībā. Paredzēts, ka, pabeidzot projektu, piecos blokos būs izvietotas visas veselības aprūpes un ar to saistītās nodaļas, izņemot kardioloģiju. Slimnīcas attīstības projekta finansēšanai ņemts arī valsts galvotais aizdevums 46,4 miljonu latu apmērā.

Foto: no P. Stradiņa KUS arhīva