PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Desmit simptomi, kas var liecināt par ļaundabīgu ginekoloģisku audzēju

Doctus
 Iegurņa sāpes un netipiska asiņošana nav vienīgie simptomi, kas var liecināt par ļaundabīgu ginekoloģisku audzēju. Janvāris ir dzemdes kakla vēža profilakses veicināšanas mēnesis, tāpēc eksperti vērš uzmanību arī uz citiem bieži izplatītiem simptomiem, kas bieži vien tiek piemirsti.   

Vairāk nekā 80 000 sieviešu ASV katru gadu tiek diagnosticēts ļaundabīgs ginekoloģisks audzējs, piemēram, dzemdes kakla vēzis, dzemdes ķermeņa vēzis vai olnīcu vēzis. Diemžēl šiem vēžiem simptomi ir neskaidri un sievietes simptomiem nepievērš uzmanību. Tāpēc ir svarīgi zināt, kam ir jāpievērš uzmanība, jo agrīni atklāti ginekoloģiski auzdēji parasti labi padodas ārstēšanai.

Zemāk ir aprakstīti 10 biežāk sastopamie dzemdes kakla un citu ginekoloģisku audzēju simptomi, kuriem būtu jāpievērš uzmanība.   

  • Pietūkušas kājas. Vai viena kāja izskatās pietūkusi bez iemesla? Tas var būt simptoms dzemdes kakla vēzim. Parasti pietūkušas kājas nav vēža simptoms, ja vien nav arī sāpes, izdalījumu vai citi dzemdes kakla vēža simptomi.
  • Patoloģiska vagināla asiņošana. Vairāk kā 90% sieviešu ar diagnosticētu dzemdes ķermeņa vēzi ir bijusi neregulāra asiņošana. Sievietēm menopauzē novēro asiņošanu, tai skaitā smērēšanos. Sievietēm pirms menopauzes ir jāpārbaudās, ja ir asiņošana starp mēnešreizēm, vai ir smaga asiņošana vai asiņošana ir dzimumattiecību laikā.
  • Neizskaidrojams svara zudums. Sievietēm, kuras pēkšņi zaudē vairāk nekā 10 mārciņas svara, nemainot uztura un fizisko aktivitāšu paradumus, noteikti ir jāapmeklē ārsts un jāveic izmeklēšana.
  • Vagināli izdalījumi ar asinīm. Asiņaini, tumši vai smakojoši izdalījumi parasti ir saistīti ar infekciju, bet dažreiz tie var būt dzemdes kakla vai dzemdes ķermeņa vēža pazīmes.
  • Pastāvīga nepieciešamība apmeklēt labierīcības. Pastāvīga nepieciešamība apmeklēt tualeti vai sajūta par piepildītu urīnpūsli? Tas var būt vēža simptoms.
  • Apetītes zudums vai pastāvīga pilnuma sajūta. Nekad nav izsalkuma sajūtas? Vai vienmēr ir pilnuma sajūta? Šādas apetītes izmaiņas var būt olnīcu vēža simptoms.
  • Iegurņa sāpes vai sāpes vēdera rajonā. Pastāvīgas sāpes vai diskomforta sajūta, tai skaitā, gāzes vēderā, gremošanas traucējumi, spiediena sajūta, vēdera pūšanās un krampji, var būt olnīcu vēža simptomi. Pastāvīgas iegurņa sāpes vai spiediena sajūta iegurnī var būt dzemdes ķermeņa vēža simptomi.
  • Vēdera pūšanās. Sievietes bieži sūdzas par vēdera pūšanos pēc pārmērīgas ēšanas vai dzeršanas, jo īpaši menstruāciju laikā. Bet sievietes ar olnīcu vēzi sūdzas par vēdera pūšanos ilgāk par divām nedēļām vai arī pēc menstruāciju beigām.  
  • Pastāvīgs nogurums. Nelielai atpūtai būtu jāizārstē noguruma sajūta. Bet sievietēm ir jādodas pie ārsta, ja nogurums pastāvīgi traucē ikdienas darbu veikšanu un brīvā laika aktivitātes.  
  • Noturīgi gremošanas traucējumi vai slikta dūša. Tās var būt ginekoloģiska audzēja pazīmes, tādēļ ir jāveic izmeklēšana un jāmeklē cēlonis šādiem simptomiem.

Jāatceras, ka viens vai vairāki no šiem simptomiem nenozīmē, ka pacientei ir vēzis, tomēr, ja šie simptomi saglabājas divas nedēļas vai ilgāk, ir nepieciešama pacienta izmeklēšana.

Informācijas pirmavots