PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rokas lūzums var pārkārtot smadzeņu darbību

Doctus
Pētnieki atklājuši, ka ģipša uzlikšana vai šina var būt cēlonis tam, ka smadzenes sāk ātrāk darboties un iegulda resursus, lai ātrāk pastiprinātu funkcijas netraumētajā pusē. Labroči, ja dominatā roka tiek imobilizēta pēc traumas, uzrāda garozas slāņa samazinājumu rajonā, kurš kontrolē primārās motorās un sensorās rokas sajūtas, atklāts Šveicē veiktā pētījumā. 

Divu nedēļu laikā baltās un pelēkās vielas daudzums palielinās rajonos, kas ir atbildīgi par netraumēto kreiso roku, kas liecina, ka prasmes tiek nodotas no labās rokas kreisajai.

Pētījumā atklāts, ka smadzenes spēj ātri pielāgoties jaunajām prasībām. Rehabilitācijas procesā pēc traumas, kad ir skarta viena ķermeņa puse, piemēram, pēc insulta, bieži imobilizē neskarto ķermeņa pusi, lai aktivizētu paralizēto daļu. Šis process var izraisīt sāpes, vismaz īslaicīgi.

Sekundārais pētījuma secinājums ir, ka pēc traumas imobilizācijai ir jābūt pēc iespējas īsākai, bet pietiekami ilgai. Vēl nav skaidrs, vai smadzeņu pārkārtošanās ir ar ilgstošu efektu uz funkcijām pēc ķermeņa daļas kustīguma atgūšanas.

Tika pētīti 10 pieauguši labroči (vidējais vecums bija 31,6 gadi), kuriem bija nepieciešama labās rokas imobilizācija vismaz uz 14 dienām, jo bija apakšdelma vai elkoņa lūzums.

Divas nedēļas pēc labās rokas imobilizācijas kreisā roka uzrādīja strauju motoro spēju uzlabojumu (p

Magnētiskās rezonanses izmeklējumi 48 stundas pēc traumas un pēc 16 dienām arī uzrādīja būtiskas izmaiņas.

Garozas biezums, kas atspoguļoja pelēko vielu, samazinājās tikai nedaudz kreisajā puslodē un galvenokārt primārā motorā reģionā (p

Garozas biezuma pieaugums (p

Jo lielāks kreisās rokas motoro spēju uzlabojums, jo lielāks garozas biezuma samazinājums zonā starp primāro motoro un somatosensoro garozu (p

Divas nedēļas pēc rokas imobilizācijas magnētiskās rezonanses izmeklējumi uzrādīja baltās vielas samazināšanos kreisajā kortikospinālajā traktā (p

Uzlabotas kreisās rokas motorās funkcijas korelēja ar paaugstinātu baltās vielas klasteri augšējā labajā kortikospinālajā traktā (p

Pētnieki norāda, ka interpretējot šī pētījuma rezultātus jāņem vērā mazais dalībnieku skaits, kas var ietekmēt korelāciju analīzi un pētījumā netika iekļauta analīze pa dzimumiem. 

Pētījuma pirmavots: Langer N, et al. Effects of limb immobilization on brain plasticity. Neurology. 2012; 78: 182–188.