PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vai skārienjutīgais tālrunis kļūs par diagnostiku ierīci?

Doctus
Pacienti ir noguruši no ilgas gaidīšanas slimnīcās uz analīžu nodošanu? Ja Korejas zinātniekiem izdosies, tad nākotnē skārienjutīgais tālrunis varēs diagnosticēt vēzi.  

Zinātnieku komanda no Korejas uzskata, ka skārienjutīgās tehnoloģijas var tikt izmantotas, lai atklātu biomolekulāras vielas.

Skārienjutīgie tālruņi vai citas elektroniskas ierīces darbojas sajūtot elektroniskas izmaiņas no lietotāja ķermeņa uz ekrāna. Biomolekulas, piemēram, olbaltumvielas un DNS, arī satur specifiskas elektroniskas izmaiņas.

Pamatojoties uz pētījumu veicēju eksperimentiem, tika atklāts, ka skārienjutīgs ekrāns var atpazīt DNS molekulas, tas ir pirmais solis, lai skārienjutīgos ekrānus varētu izmantot medicīnisku testu veikšanai.

Pētnieki atklāja, ka skārienjutīgie ekrāni var atpazīt DNS molekulas ar gandrīz 100% precizitāti, tas ir līdzvērtīgi tradicionālai medicīnas iekārtai un viņi tic, ka līdzvērtīgi rezultāti ir iespējami arī attiecībā uz olbaltumvielu pārbaudi.

Ir zināms proteīns, ko izmanto diagnosticējot aknu vēzi, un pētnieki uzskata, ka ar skārienjutīgo tālruni būs iespējams noteikt aknu stāvokli.

Pētnieku komanda piebilst, ka šobrīd izstrādā speciālu filmas tipu ar reaktīvu materiālu, kas ļaus identificēt specifiskus biomateriālus, cerot, ka tas ļaus skārienjutīgiem tālruņiem atšķirt dažādus biomateriālus.

Asins vai urīna paraugu paredzēts likt uz teststrēmeles, kuru pēc tam pievieno vai ievieto telefonā, kuram ir paredzēta speciāla ieeja.

Šobrīd vēl nav zināms konkrēts brīdis, kad telefons kļūs par diagnostisku ierīci, bet zinātnieki pie tā strādā.

Avots: Angewandte Chemie, January 16, 2012.