PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Krūts veselības diena

Veselības ministrija
Krūts veselības diena
15.oktobris Eiropā tiek atzīmēts kā Krūts veselības diena, kuras laikā Eiropas valstīs notiek pasākumi, lai pievērstu uzmanību krūts veselībai, profilaksei, vēža agrīnai diagnostikai un ārstēšanai. Šajā dienā veselības ministre Ingrīda Circene iesaistīsies onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības "Dzīvības koks" rīkotajās aktivitātēs, aicinot ministrus nēsāt krūts vēža apzināšanās simbolu – Rozā lentīti -, tādējādi pievēršot sabiedrības uzmanību krūts vēža problēmai

Rozā lentīte krūts vēža pacienšu atbalstam Rozā lentīte krūts vēža pacienšu atbalstam
Rozā lentīte krūts vēža pacienšu atbalstam
"Lai arī Latvijā Rozā lentītes vēl nav ierasta parādība, tas nenozīmē, ka pie mums nepastāv onkoloģiskās problēmas. Tieši otrādi - problēmu ir daudz un par tām ir jārunā! Sabiedrībā ir jāveicina izpratne par krūts vēzi - par saslimšanas riskiem, par diagnostikas un ārstēšanas iespējām. Veicinot Rozā lentītes atpazīstamību, atbalstīsim un dosim spēku un ticību daudzām Latvijas sievietēm un viņu ģimenēm," aicina veselības ministre Ingrīda Circene. 

Veselības ministre atgādina, ka Latvijā no 2009.gada ir ieviesta valsts apmaksāta krūts vēža savlaicīgas atklāšanas programma, kuras ietvaros sievietes tiek aicinātas veikt nepieciešamās pārbaudes bez papildu maksas. Lai arī ar katru gadu ir tendence palielināties izmeklējumus veikušo sieviešu skaitam, pārbaudes veic vidēji tikai katra trešā uzaicinājumu saņēmusī persona. Tādēļ būtiski ir sabiedrībai aizdomāties par katra cilvēka personīgo atbildību pret savu veselību, ievērojot visus profilaktiskos pasākumus, lai mazinātu saslimšanas iespējas vai slimības gadījumā – lai ātrāk uzsāktu nepieciešamo ārstēšanu.