PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasaules psihiskās veselības diena

Latvijas Psihiatru asociācija
Pasaules psihiskās veselības diena
Lai pievērstu uzmanību psihiskās veselības nozīmei, Pasaules Veselības organizācija katru gadu 10.oktobrī visā pasaulē atzīmē Pasaules psihiskās veselības dienu. Šogad īpaša nozīme tiek pievērsta tieši depresijas problēmas aktualizēšanai, jo tās biežums visā pasaulē pieaug, depresija kļūst par vienu no biežākajām veselības problēmām, darba nespējas cēloņiem un ir būtiska izmaksu daļa valsts medicīniskās aprūpes budžetā.

Pasaules psihiskās veselības diena Pasaules psihiskās veselības diena
Pasaules psihiskās veselības diena
Latvijā depresija ir izplatīta saslimšana, un ar depresijas pacientiem ikdienā saskaras ne tikai psihiatri, bet arī citu specialitāšu ārsti un jo īpaši ģimenes ārsti. Pēc jaunākajiem pētījumu datiem (2011), Latvijā vismaz 120 000 cilvēki ik dienu sastopas ar nozīmīgiem depresijas simptomiem, tādēļ Latvijas Psihiatru asociācija un RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedra sadarbībā ar citām profesionālām organizācijām uzsāk kampaņu "Uzveic depresiju”.  

Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Elmārs Tērauds: "Latvijā, atšķirībā no citām Eiropas valstīm, depresijas ārstēšana ir nepilnīga - pārsvarā depresijas pacienti nemeklē ārsta palīdzību, un depresija paliek nepamanīta un neatpazīta. Lielais alkohola un miega zāļu patēriņš, kā arī augstie pašnāvību skaita rādītāji valstī norāda, ka ir akūti nepieciešams uzlabot agrīnu depresijas diagnostiku, kā arī sniegt depresijas pacientiem savlaicīgu un kvalificētu palīdzību.”

RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs, prof. Elmārs Rancāns: "Ir jāsaprot, ka neārstēta depresija būtiski ietekmē cilvēka darbaspējas. Mēs uztraucamies, ka emigrācijas rezultātā no Latvijas aizplūst vairāki simti tūkstoši darbspējīgā vecuma cilvēki, bet šeit pat Latvijā depresijas slimnieki piedzīvo iekšēju ekonomisko pašizolāciju – depresijas dēļ nevar pilnvērtīgi strādāt. Mēs, psihiatri, apzinoties sabiedrībā izplatītos aizspriedumus par psihiskajām saslimšanām un to ārstēšanu, esam gatavi sākt aktīvu informatīvo darbu. Pirmais solis ir Psihiskās veselības nedēļas ietvaros rīkotie dažādie pasākumi par un ap depresiju, no kuriem īpaši vēlos atzīmēt jaunas, pacientiem draudzīgas mājas lapas www.depresija.lv izveidi.”

Psihiskās veselības nedēļu organizē Latvijas Psihiatru asociācija un RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedra, sadarbībā ar: LR Veselības Ministriju, Latvijas Nacionālo Veselības dienestu, Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecību Latvijā, Latvijas Ārstu biedrību, Latvijas Narkologu asociāciju, Latvijas Psihoterapeitu asociāciju, Latvijas Klīnisko psihologu asociāciju.

Psihiskās veselības nedēļas programma

(plašāku informāciju skatīt www.psihiatru-asociacija.lv )

Trešdien, 10.oktobrī. PVO Psihiskās veselības diena, 13:00 Preses konference "Depresija – mēs varam palīdzēt!” - mājas lapas www.depresija.lv atklāšana VSIA „Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs” Ambulatorās aprūpes centrā „Veldre”, Veldres ielā 1a, Rīgā, Atvērto durvju diena

Prof. Imanta Eglīša piemiņas pasākums Latvijas Ārstu biedrībā, Skolas ielā 3, Rīgā.

Ceturtdien, 11.oktobrī, Atvērto durvju diena Psihiatriskajās klīnikās Latvijā.

Izstādes par psihiatrijas vēsturi „Trakokrekla vēsture” atklāšana Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā.

Piektdien, 12.10.2012. Starptautiska konference „Depresija – dažādi skatījumi, vienoti risinājumi” ar profesionālo asociāciju un starptautiski atzīta lektora Prof.H.U.Wittchen (Vācija) piedalīšanos, Rīgas Stradiņa universitātes Aulā, Dzirciema ielā 16, Rīgā.