PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Noslēdzies Baltijas jūras reģiona valstu projekts primārās veselības aprūpes uzlabošanai

Veselības ministrija
Noslēdzies Baltijas jūras reģiona valstu projekts primārās veselības aprūpes uzlabošanai
Vakar, 28.novembrī, Rīgā notika konference, kurā izvērtēja Baltijas jūras reģiona valstu projekta "Sabiedrības veselības uzlabošana, veicinot pieejamu augstas kvalitātes primārās veselības aprūpes sistēmu" (ImPrim) rezultātus.

 

ImPrim projekta galvenais mērķis ir palielināt primārās veselības aprūpes pieejamību un uzlabot ģimenes ārstu sniegtās aprūpes profesionālo kvalitāti. Projekta ietvaros Latvijas puses vadībā tika izstrādāti primārās veselības aprūpes darba kvalitātes sistēma, un tā ņemti par pamatu arī plānotajā jaunajā ģimenes ārstu kvalitātes programmā. Tāpat tika izveidota jauna ģimenes ārstu darba apmaksas sistēma, kā arī veikta ģimenes ārstu un māsu apmācība par veselības aprūpes jautājumiem. Izveidots arī informatīvs buklets iedzīvotājiem par ģimenes ārstu sniegtajiem pakalpojumiem.

„Ne tikai Latvijā, bet arī citur primārajā veselības aprūpē kā ļoti nozīmīgi tiek vērtēti  trīs kritēriji – aprūpes pieejamība, ārsta kvalifikācija un sniegtās aprūpes kvalitāte. Lai izstrādātu priekšlikumus uzlabojumiem primārajā aprūpē un maksimāli efektīvai ģimenes ārsta komandas potenciāla izmantošanai, eksperti no sešām valstīm strādāja trīs gadus. Gan  priekšlikumi ģimenes ārstu darba kvalitātes vērtējumam, gan arī īstenotās apmācības ārstiem un māsām par hronisko pacientu aprūpi un profilaksi ļaus uzlabot pacientiem sniegtās aprūpes kvalitāti Latvijā un citās reģiona valstīs,” preses konferencē uzsvēra veselības ministre Ingrīda Circene. 

Projekta koordinators Latvijā Nacionālā veselības dienesta pārstāvis Aigars Miezītis norādīja, ka, strādājot pie motivācijas sistēmas, tika izpētītas ne tikai sešu projektā iesaistīto valstu primārās veselības aprūpes finansēšanas sistēmas, bet izvērtētas arī sistēmas Lielbritānijā, Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. Savukārt, jaunajā plānotajā ģimenes ārstu darba kvalitātes sistēmā ņemti vērā gan ģimenes ārstu asociāciju priekšlikumi, gan ekspertu ieteikumi.

Savukārt Blekingas Kompetences centra direktore, ImPrim projekta direktore Birgitta Billingere – Lundberga (Zviedrija) norādīja, ka katrā valstī veselības aprūpes sistēmai ir sava specifika, tādēļ no kopīgā projekta katra valsts pārņems ko savu. Vienlaikus jautājumi, kā nodrošināt hroniskiem pacientiem labāku aprūpi maksimāli, efektīvi izmantojot valsts piešķirto finansējumu, vai kā izglītot pacientus par viņu slimību ir aktuāli jebkurā valstī.

Jau ziņots, ka ImPrim projektu finansē Eiropas Savienības Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma. Kopumā projektā darbojās eksperti no sešām valstīm: Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Zviedrijas, Baltkrievijas un Somijas. ImPrim projektā iesaistīti eksperti ar profesionālo pieredzi un zināšanām medicīnā, veselības ekonomikā un veselības aprūpes organizācijā. Latviju projektā pārstāvēja Nacionālais veselības dienests, Veselības ministrija un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija.