PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

ASV katrs ceturtais ārsts ikdienā lieto sociālos medijus

Doctus
ASV veiktā pētījumā secina, ka gandrīz katrs ceturais ārsts ikdienā lieto sociālos medijus vai dara tos vairākas reizes dienā, lai pārbaudītu vai izpētītu ar medicīnu saistītu informāciju un 14% lieto sociālos medijus katru dienu, lai iegūtu jaunu informāciju.

 

Aptaujā, kurā piedalījās 485 onkologi un ģimenes ārsti, secināja, ka reizi nedēļā vai biežāk 61% ārstu pārbauda informāciju un 46% meklē jaunu informāciju sociālos medijos. Vairāk kā puse no aptaujātajiem apgalvo, ka izmanto tikai ārstiem paredzētos medijus, bet 7% lieto Twitter.  Pētījuma rezultāti publicēti Journal of Medical Internet Research.

61% ASV ārstu izmanto sociālos medijus, lai iegūtu jaunu informāciju 61% ASV ārstu izmanto sociālos medijus, lai iegūtu jaunu informāciju
61% ASV ārstu izmanto sociālos medijus, lai iegūtu jaunu informāciju

Onkologi biežāk izmanto sociālos medijus, lai uzzinātu par inovācijām, savukārt primārās veselības ārsti biežāk izmanto sociālos medijus, lai komunicētu ar kolēģiem un mācītos no viņiem. Salīdzinot šīs aptaujas rezultātus ar līdzīgu aptauju, kas tika veikta pusotru gadu atpakaļ, secināts, ka šobrīd vairāk ārstu izmanto sociālos medijus.

Informācijas apjoms pieaug neiedomājamos ātrumos un sociālie mediji ir viens no veidiem, kā mēģināt izsekot jaunumiem un izšķirot, kas ir derīgs un kas nē.

Pētniekiem liels pārsteigums bija, ka tik daudz ārstu izmanto speciālos ārstu portālus, iespējams ārsti šajos portālos jūtas komfortablāk nekā publiski pieejamajos Facebook vai Twitter.

1695 praktizējošiem onkologiem un ģimenes ārstiem tika nosūtītas aptaujas anketas par attieksmi un sociālo tīklu lietošanu. 485 praktizējoši ārsti atsūtīja aizpildītu aptaujas anketu. 61% atzina, ka sociālos medijus lieto un atzīst tos par labu informācijas avotu (279 respondenti), sociālos medijus izmanto, lai efektīvāk ārstētu pacientus (281 respondents) un lai nodrošinātu labāku pacientu aprūpi (291 respondents).

Ārsti, kuriem ir pozitīva attieksme pret sociālajiem medijiem, tos arī biežāk izmanto ikdienā, ne vecums, ne dzimums neietekmē sociālo mediju lietošanas paradumus.

Nepieciešami papildus pētījumi, lai noskaidrotu, kā sociālie mediji ietekmē ārstu zināšanas, attieksmi, prasmes un uzvedību.

 

Pirmavots: Brian S McGowan, Molly Wasko, Bryan Steven Vartabedian, Robert S Miller, Desirae D Freiherr, Maziar Abdolrasulnia. Understanding the Factors That Influence the Adoption and Meaningful Use of Social Media by Physicians to Share Medical Information. Journal of Medical Internet Research, 2012; 14 (5): e117 DOI: 10.2196/jmir.2138