PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smēķēšana samazina ārstēšanas efektivitāti

Doctus
Jau iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīta saistība starp smēķēšanu un paaugstinātu muguras lejasdaļas sāpju un starpskriemeļu disku trūces risku. Jaunā pētījumā, kura rezultāti publicēti Journal of Bone and Joint Surgery decembra numurā, arī secināts, ka smēķētāji izjūt lielāku diskomfortu muguras sāpju dēļ, nekā tie, kuri ir pārtraukuši smēķēt astoņu mēnešu ārstēšanas periodā.

Gandīz ikviens pieaugušais kādreiz ir vērsies pie ārsta muguras sāpju vai citu sāpīgu mugurkaula problēmu dēļ. Ir pierādīts, ka smēkēšana ir ietekmējams hronisku sāpju riska faktors. Šajā pētījumā tika analizēta informācija par vairāk nekā 5300 pacientiem ar muguras sāpēm vai sāpēm kājās muguras problēmu dēļ, kuri tika ārstēti ķirurģiski vai ne-ķirurģiski, astoņu mēnešu periodā. Jau pētījuma sākumā pacientiem, kuri nekad nav smēķējuši vai to ir pārtraukuši darīt, bija statistiski ticami vieglākas muguras sāpes nekā tiem, kuri smēķēja pētījuma laikā. Smēkētājiem bija augstāki sāpju rādītāji Vizuālo analogu skalā (VAS), salīdzinot ar pacientiem, kuri nekad nav smēķējuši.

Smēkētājiem neefektīva muguras sāpju ārstēšana Smēkētājiem neefektīva muguras sāpju ārstēšana
Smēkētājiem neefektīva muguras sāpju ārstēšana

Citi būtiski atklājumi:

 

  • Tie, kuri ir pārtraukuši smēķēt ārstēšanas laikā, uzrāda labākus uzlabošanās rādītājus attiecībā uz muguras sāpēm, nekā tie, kuri turpina smēķēt.
  •  Vidējā uzlabošanās pēc VAS sāpju skalas statistiski ticami labāka bija nesmēķētājiem.
  • Smēkētājiem netika novērota statistiski ticama klīnsika uzlabošanās ārstēšanas laikā.

Ir zināms, ka nikotīna lietošana pastiprina sāpes. Šajā pētījumā pierādīja, ja pārtrauc smēķēšanu ārstēšanas laikā, ir vērojami labāki ārstēšanas rezultāti. Ja pacients turpina smēķēt, uzlabošanās netiek novērota, neatkarīgi no tā, kādu ārstēšanas metodi izvēlas. Ārstēšanas efektivitāte dramatiski krītas, ja pacients ir smēķētājs.  

Pētījums apliecina, ka ir nepieciešamas smēkēšanas atmešanas programmas pacientiem ar sāpīgām muguras problēmām, jo ir cieša saistība starp sāpju mazināšanos un smēķēšanas atmešanu.

Pirmavots: Caleb Behrend, Mark Prasarn, Ellen Coyne, MaryBeth Horodyski, John Wright, Glenn R. Rechtine. Smoking Cessation Related to Improved Patient-Reported Pain Scores Following Spinal Care. Journal of Bone and Joint Surgery, 2012