← Atpakaļ

Uzturvielu nozīme kaulu slimību attīstībā

Maksimālā kaulu masa parasti tiek sasniegta dzīves trešās desmitgades sākumā, to veido 26% no kaulu masas, kas attīstījusies līdz 4 gadu vecumam, un 60% pubertātes gados. Pieradīts, ka no trešās līdz piektajai dzīves dekādei kaulu masa ievērojami nepalielinās. [1] Lūzumi pēc dzīves piektās dekādes bieži saistīti ar strukturālām un biomehāniskām deformācijām, kas kaulos radušās otrajā dzīves dekādē. [2]


Kaulu masu nosakošie faktori

Pubertātes beigās veseliem vienāda dzimuma, vecuma un augumu indivīdiem starpība kaulu masas daudzumā mugurkaula jostas daļā var atšķirties divas reizes. Iemesli ir dažādi.[3] Klasiski tie ir iedzimtība, dzimums, uztura sastāvdaļas (kalcijs, D vit-amīns, proteīni u.c.), endokrīnie faktori (dzimuma steroīdi, kalcitriols, IGF-I), mehāniskie spēki (fiziskā aktivitāte, ķermeņa masa) [2], blakus slimības, kas ietekmē gremošanu (celiakija, anoreksija, laktozes nepanesība u.c.), neveselīgi dzīvesveida ieradumi (smēķēšana, pārmērīga sāls un kofeīna lietošana, alkohols, gāzētās limonādes u.c.). [4]

Uzturs

Daudzas ikdienā…

Raksta pilna versija nav pieejama

Atbilstoši Jūsu lietotāja līmenim raksta pilna versija nav pieejama. Ja vēlaties lasīt pilnu rakstu, aicinām reģistrēties vai abonēt Doctus.
Page

Lasītākie raksti