PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Smēķēšana saistīta ar augstāku psoriāzes risku

Doctus
ASV veiktā pētījumā secināts, ka smēķētājiem ir paaugstināts psoriāzes attīstības risks. Eksperti uzskata, ka slimību izraisa imūnsistēmas uzbrukums paša organisma šūnām. Dažos iepriekš veiktos pētījumos ir pierādīts, ka smēķētāji ir vairāk neaizsargāti pret psoriāzes attīstību, jo šis netikums ietekmē imūno darbību. 

 

Šajā pētījumā tika izmantoti dati no trim lieliem, ilglaicīgiem pētījumiem par ASV veselības aprūpes profesionāļiem. Pētījumā tika iekļauti gandrīz 186 000 vīrieši un sievietes, viņi tika novēroti no 12 līdz 20 gadiem. No visiem dalībniekiem psoriāze attīstījās 2410 cilvēkiem. Risks bija lielāks gan starp tiem, kuri smēķēja pētījuma laikā, gan starp tiem, kuri bija smēķējuši iepriekš.  

Smēķēšana veicina psoriāzes attīstību Smēķēšana veicina psoriāzes attīstību
Smēķēšana veicina psoriāzes attīstību

Cilvēkiem, kuri smēķēja, uzsākot pētījumi, bija gandrīz divas reizes augstāks risks, ka attīstīsies psoriāze, nekā nesmēķētājiem. Tiem, kuri bija atmetuši smēkēšanu pirms pētījuma sākuma, bija par 39% augstāks psoriāzes attīstības risks nekā nesmēķētājiem.

Šajā pētījumā netika pierādīts, ka smēķēšana izraisa psoriāzi, bet ir skaidra saistība starp smēķēšanu un psoriāzi un ir zināms, ka smēķēšana ir bijusi pirms slimības attīstības.

Iepriekš veiktos pētījumos ir atklāta saistība starp aptaukošanos, alkohola lietošanu un psoriāzi, samērojot šī pētījuma rezultātus pēc šiem faktoriem, saistība ar smēkēšanu saglabājās. Pētnieki uzskata, ka smēķēšana ir viens no riska faktoriem psoriāzes attīstībai.

ASV gandrīz 7,5 miljoni iedzīvotāju cieš no psoriāzes. 1.tipa psoriāze attīstās pusaudžiem un jauniem pieaugušajiem, un šī tipa attīstība ir cieši saistīta ar iedzimtību. Savukārt 2.tipa psoriāze attīstās vēlākā dzīves periodā, un tā parasti ir vieglākas formas un nav saistīta ar iedzimtību.

Tā kā šajā pētījumā dalībnieki bija pusmūžā vai vecāki, tad principā var teikt, ka atklātā saistība ir attiecināma uz 2.tipa psoriāzi.

Diemžēl šajā pētījumā netika pētīts, kā smēķēšanas atmešana ietekmē jau esošas psoriāzes gaitu, tomēr pētnieki uzskata, ka pietiek arī ar citiem iemesliem, kādēļ atmest smēkēšanu.

Turklāt ir atklāts, ka cilvēkiem ar psoriāzi ir paaugstināts sirds slimību risks. Tā kā ir labi zināms, ka smēķēšana ir būtiskākais sirds slimību riska faktors, tad smēķēšana satmešana pacientiem ar psoriāzi ir vēl būtiskāka.  

Pirmavots: American Journal of Epidemiology, online January 12, 2012.