PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ibuprofēna lizīna priekšrocības

I. Dzintara
Ibuprofēna lizīns pieder nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu grupai, tas ir fenilproprionskābes atvasinājums, tam ir pretsāpju, pretiekaisuma un pretdrudža iedarbība. Eiropā, Austrālijā un Jaunzēlandē ibuprofēna lizīns apstiprināts lietošanai tiem pašiem stāvokļiem, kam ibuprofēns. Tas ir uzrādījis ātrāku iedarbību, salīdzinot ar klasisko ibuprofēnu, bet migrēnas gadījumos iesaka lietot tieši ibuprofēna lizīnu. Medikamenta spēja ātri remdēt sāpes ir ļoti svarīga.

Farmakokinētika

Ibuprofēna lizīna sāls farmakokinētika ir līdzīga ibuprofēna farmakokinētikai. Klasiskajam ibuprofēnam maksimālā koncentrācija asinīs tiek sasniegta pēc 1-2 stundām, pusizvades periods (t½) vidēji ir 2 stundas, savukārt ibuprofēna lizīnam maksimālā koncentrācija asinīs tiek sasniegta jau pēc 38 minūtēm. Ātrāka ibuprofēna lizīna iedarbība tiek skaidrota ar ātrāku uzsūkšanos gremošanas traktā un absorbēšanos. [4] Ibuprofēns metabolizējas aknās un izvadās no organisma ar urīnu neaktīvo metabolītu veidā; tikai 1% no ieņemtā daudzuma izvadās neizmainītā veidā. Pilnīgi no organisma ibuprofēns izvadās 24 stundu laikā, taču arī šis laiks atkarīgs no aknu un nieru funkcionālā stāvokļa.

Pētījumā ar 24 veseliem brīvprātīgajiem tika salīdzināta standarta ibuprofēna, ibuprofēna lizīna un placebo efektivitāte un tika secināts, ka ibuprofēna lizīnam ir statistiski ticami ātrāka iedarbība nekā standarta ibuprofēnam un placebo. [3]

Indikācijas, kontrindikācijas un blaknes

Tā kā ibuprofēna lizīnam ir gan pretsāpju, gan pretiekaisuma, gan temperatūru pazeminošas īpašības, to iesaka lietot, ja ir:

  • reimatiskas vai muskuļu sāpes,
  • muguras sāpes,
  • neiralģija,
  • migrēna,
  • galvassāpes,
  • zobu sāpes,
  • dismenoreja,
  • saaukstēšanās un gripa.

Dubultnepārredzamā paralēlu grupu pētījumā tika salīdzināta ibuprofēna lizīna 400 mg un acetaminofēna 1000 mg, un placebo efektivitāte 240 pacientiem ar vidēji smagām līdz smagām pēcoperācijas zobu sāpēm. Pētījumā tika secināts, ka ibuprofēna lizīnam ir ātrāka iedarbība un kopējais pretsāpju efekts ir labāks nekā acetaminofēnam. [1]

Ibuprofēna lizīnam ir līdzīgas kontrindikācijas kā klasiskajam ibuprofēnam.

Bieži vien ibuprofēna sāls jālieto kopā ar citiem medikamentiem, tāpēc jāpievērš uzmanība medikamentu mijiedarbībai, kas ir līdzīga parastā ibuprofēna mijiedarbībai.

Ibuprofēna lizīnam ir tādas pašas blakusparādības kā ibuprofēnam. Nejaušināta iedalījuma kontrolētā pētījumā tika novērtēts kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas gļotādas kairinājums, trīs dienas lietojot 800 mg ibuprofēna lizīna dienā vai 2000 mg acetilsalicilskābes dienā, vai placebo. Pētnieki secināja, ka visaugstākā kairinājuma proporcija bija grupai, kas saņēma acetilsalicilskābi (64%), bet ibuprofēna lizīna grupā kairinājumu konstatēja tikai 6%. [5]

Lietošanas devas

Ibuprofēna lizīns ir 200 mg un 400 mg ātras iedarbības tabletēs. Preparāts paredzēts tikai īslaicīgai iekšķīgai lietošanai (ne ilgāk kā trīs dienas). Maksimālā dienas deva nedrīkst pārsniegt 1200 mg. Viena deva nedrīkst pārsniegt 400 mg, laikam starp divām devām jābūt 4-6 stundām. Ibuprofēna lizīnu nedrīkst lietot bērni un pusaudži pirms 12 gadu vecuma, jo medikamenta drošums šajā populācijā nav pārbaudīts.

Secinājums

Ibuprofēna lizīns nodrošina ātrāku pretsāpju iedarbību nekā standarta ibuprofēns, pretsāpju iedarbība sākas jau 30 minūtes pēc medikamenta lietošanas.

Literatūra

  1. Mehlisch DR, Jasper RD, Brown P, et al. Comparative study of ibuprofen lysine and acetaminophen in patients with postoperative dental pain. Clinical Therapeutics, Vol. 17, Issue 5: 852-860.
  2. Skutelis A. Ibuprofēns 40 gadus medicīnas praksē. Doctus, 2010, augusts: 21-24.
  3. Seibel K, Schaffler K, Reeh P, Reitmeir P. Comparison of Two Different Preparations of Ibuprofen with Regard to the Time Course of Their Analgesic Effect. Arzneim-Forsch/Drug Res, 54, No. 8: 444-451.
  4. Martin K, Koselowske G, Toberich H, Kerkmann T, Mangold B, Augustin J. Pharmacokinetics and absolute bioavailability of ibuprofen after oral administration of ibuprofen lysin in men. Biopharm Drug Dispos, 1990; 11: 265-278.
  5. Muller P, Simon B. Effects of ibuprofen lysinate and acetylsalicylic acid on gastric and duodenal mucosa. Randomised single-blind placebo-controlled endoscopic study in healthy voluntee