PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vispasaules imunizācijas nedēļa

Doctus
Šī nedēļa (no 21. līdz 28.aprīlim) visā pasaulē tiek atzīmēta kā Vispasaules imunizācijas nedēļa. Šo pasākumu organizē Pasaules Veselības organizācija un šīs nedēļas mērķis ir paaugstināt izpratni par to vakcināciju un tās nozīmīgumu. 

Eiropā imunizācijas nedēļa tiek rīkota kopš 2005. gada un šogad ir pirmais gads, kad šīs nedēļas aktivitātēs iesaistās visas 53 Eiropas reģiona valstis. Eiropas reģiona Imunizācijas nedēļas mērķis ir: Novērst. Aizsargāt. Vakcinēt.

Imunizācijas nedēļas logo Imunizācijas nedēļas logo
Imunizācijas nedēļas logo

Vakcinācija katru gadu izglābju 2 līdz 3 miljonu cilvēku dzīvības. Vakcīnas ir salīdzinoši lēts un ļoti efektīvs līdzeklis cīņā pret slimībām, invaliditāti un nāvi, kuras izraisa vakcīnatkarīgas saslimšanas, piemēram, difterija, A un B hepatīts, masalas, masaliņas, pneimokoku infekcijas u.c. Tās pasargā visu vecumu grupu cilvēkus no dzīvību apdraudošām saslimšanām.

Paradoksāls ir fakts, ka imunizācijas rezultātā ir samazinājusies saslimstība ar daudzām infekciju slimībām, kā rezultātā daudzu vecāku un ārstu vidū parādās viedoklis, ka imunizācija nav nepieciešama. Tā kā samazinās dažu infekciju slimību, piemēram, difterijas, masalu un poliomielīta, vakcinācijas aptvere, tad šīs saslimšanas atgriežas ikdienas ārstu praksēs.   2010.gadā 19,3 miljoni zīdaiņu nesaņēma vakcīnu pret difteriju – stingumkrampjiem – garo klepu. 

Oficiālais Imunizācijas nedēļas video šeit.