PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pasniegta stipendija “Sievietēm zinātnē”

E. Braķe
Pasniegta stipendija “Sievietēm zinātnē”
16. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) trim zinātniecēm pasniegta L`ORÉAL Latvijas stipendija „Sievietēm zinātnē" ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Šogad divas no stipendijas saņēmējām strādā pie pētījumiem, kas būtiski medicīnas jomā.

Stipendijas Goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga, farmācijas doktorante Elīna Škapare, Dr. sc. ing. Dagnija Loča Stipendijas Goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga, farmācijas doktorante Elīna Škapare, Dr. sc. ing. Dagnija Loča
Stipendijas Goda patronese Vaira Vīķe-Freiberga, farmācijas doktorante Elīna Škapare, Dr. sc. ing. Dagnija Loča

Inženierzinātņu doktore Dagnija Loča, Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra vadošā pētniece pilnveido medicīnā izmantojamos kaulu cementus, no kuriem tiek veidota sacietējoša pasta kaulu defektu pildīšanai. L`ORÉAL stipendiju „Sievietēm zinātnē" Dagnija Loča saņems tādu kalcija fosfātu kaulu cementu izstrādei, kuru izturība būs tuvāka dabīgajam kaulam, kuru struktūra veicinās kaulu atjaunošanos un kuri pakāpeniski organismā izdalīs nepieciešamos medikamentus, samazinot arī iekaisumu risku pēcoperācijas periodā. Jaunā zinātniece strādājusi gan Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtā par laboranti, gan Latvijas Organiskās sintēzes institūtā par asistenti. 2010. gadā viņa uzsāka darbu RTU Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centrā, attīstot jaunu pētniecības virzienu, kas saistīts ar lokālu zāļu piegādes sistēmu izveidi. Dagnija Loča ir šī centra vadošā pētniece un Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta docente. Viņas zinātniskie sasniegumi apkopoti vairāk nekā piecpadsmit starptautiskās zinātniskās publikācijās, par iegūtajiem rezultātiem ziņots 30 starptautiskās zinātniskās konferencēs un saņemts viens LV patents.

Elīna Škapare, Rīgas Stradiņa universitātes doktora studiju programmas „Farmācija" doktorante un Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas asistente saņems stipendiju, lai izpētītu veselību veicinošās īpašības, kas piemīt no Latvijai raksturīgām ābolu šķirnēm iegūtiem produktiem. Pētījums varētu veicināt jaunu ābolu pārstrādes produktu izstrādi, kas uzlabos diabēta un metabolā sindroma pacientu veselību un mazinās diabēta saslimšanas risku, jo ābolos esošais savienojums florizīns veicina glikozes izvadīšanu no organisma un tās koncentrācijas samazināšanos asinīs. RSU rektors Jānis Gardovskis, runājot par Elīnu Škapari, uzsver viņas eksperimentālā darba ražību, par ko liecina līdzautorība 9 zinātniskajos rakstos augsta reitinga starptautiskos recenzētajos izdevumos, 5 publikācijas vietējos zinātniskajos izdevumos, kā arī 28 ziņojumi starptautiskajās un Latvijas konferencēs.

L`ORÉAL-UNESCO starptautiskās programmas „Sievietēm zinātnē" (For Women in Science) ietvaros pirms astoņiem gadiem iedibinātā Latvijas stipendija paredzēta, lai mūsu valstī atbalstītu sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnes jomā un mudinātu jaunās zinātnieces turpināt pētniecību. Pieteikumus ik gadu vērtē LZA nozīmēti attiecīgo jomu eksperti, bet par stipendijas piešķiršanu lemj īpaši šim nolūkam izveidota žūrijas komisija LZA Senāta priekšsēdētāja akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadībā. Latvijas stipendijas "Sievietēm zinātnē" Goda patronese ir bijusī Latvijas Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

L`Oreal Baltic ģenerāldirektors Benuā Žilia (Benoit Julia) stipendiju „Sievietēm zinātnē" pasniegšanas ceremonijā pauda: „Ar šīm stipendijām mēs visvairāk vēlētos radīt dinamiku - apbalvot trīs talantīgas zinātnieces, cerot, ka ar savu piemēru viņas iedvesmos desmitus un iespējams pat simtus citu. Plaši parādot viņu aizrautību, drosmi, neatlaidību un panākumus, mēs ceram modināt aicinājumu arī citās un citos un palīdzēt augt to talantīgo cilvēku skaitam, kuri Latvijā pievērsušies zinātnei. Tādā gadījumā mēs varēsim teikt, ka mūsu pienesums, lai cik pieticīgs tas nebūtu, ir noderīgs."

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, sveicot 2012.gada laureātes, atzīmēja, ka sievietes zinātnieces dod nozīmīgu ieguldījumu pētniecības jomās, kas veicina sabiedrības attīstību, kā arī spēj veiksmīgi apvienot darbu, zinātnisko karjeru un bērnu audzināšanu. Viņš izcēla, ka ar gandarījumu sveic stipenditātes gan kā izglītības un zinātnes ministrs, kas atbildīgs par zinātnes politiku un finansēšanu, gan arī kā UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas viceprezidents. R. Ķīlis uzsvēra to, ka tieši UNESCO ietvars ļauj izcelt Latvijas ieguldījumu pasaules mērogā un pasvītroja, ka mūsu jaunās zinātnieces nenoliedzami ir tās, ar kurām un kuru darbu mēs lepojamies.

LZA prezidents Juris Ekmanis vērsa uzmanību uz faktu, ka Latvijas zinātnieces ir augsti kvalificētas - 42% no viņām ir doktora grāds, un 66% no visiem jaunajiem zinātņu doktoriem ir sievietes. „Eiropas zinātnes vienotā telpa, starptautiskā sadarbība, programmas ir vilinošs piedāvājums. Lai saglabātu mūsu zinātnisko potenciālu, jārūpējas gan par darba iespējām, gan samaksu. Noturēt augstu kvalifikācijas līmeni, veicināt sieviešu lomu zinātnē, sagādāt viņām labus darba apstākļus un nekavēties ar atzinības izteikšanu - tas ir mūsu pienākums," uzsvēra J. Ekmanis.

Starptautiskā L`ORÉAL un UNESCO programma zinātnieču atbalstam „Sievietēm zinātnē" (For Women In Science) izveidota 1998. gadā. 14 gados tās ietvaros atbalstītas gandrīz 1300 lieliskas zinātnieces 106 valstīs. Katru gadu tiek piešķirtas piecas L`ORÉAL-UNESCO starptautiskās balvas, 15 UNESCO-L`ORÉAL starptautiskās stipendijas, viena īpašā starptautiskā stipendija „... Marijas Kirī pēdās", 180 nacionālās stipendijas 47 valstīs (trīs no tām - Latvijā) un 20 reģionālās stipendijas. Nacionālās stipendijas iedibina attiecīgās valsts L`ORÉAL filiāle kopīgi ar UNESCO Nacionālo komisiju un sadarbībā vietējām zinātnes institūcijām, lai atbalstītu jaunas un daudzsološas zinātnieces konkrētajā valstī un iedvesmotu sievietes pievērsties karjerai zinātnē.

Latvijā nacionālā stipendija programmas "Sievietēm zinātnē" ietvaros izveidota 2005. gadā. Astoņos gados ar to atbalstīti jau 24 pētījumi tādās jomās kā jaunu zāļvielu un terapiju meklējumi cīņai pret audzējiem, sirds un neirodeģeneratīvajām slimībām, reimatoīdo artrītu, sāpēm, stresu un depresiju, vakcīnu izstrāde pret hepatītu B un dzemdes papilomu, smadzenēs notiekošo procesu izpēte, jaunu materiālu meklējumi elektronikas, celtniecības un citām tautsaimniecības jomām, kodolsintēzes iekārtās, ūdeņraža dzinējā izmantojamo materiālu un cieto šķīdumu izpēte, cilmes šūnu un citi pētījumi. Viena no iepriekšējo gadu stipendiātēm, profesore Ruta Muceniece, ir kļuvusi par LZA īsteno locekli, bet divas - farmācijas doktore Maija Dambrova un bioloģijas doktore Aija Linē - par LZA korespondētājloceklēm.

Foto: Ilmārs Znotiņš, no L`Oréal arhīva