PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Staigāšana samazina cukura diabēta attīstības risku

Doctus
Starp cilvēkiem ar zemu fizisko aktivitāti un augstu cukura diabēta attīstības risku, tiem, kuri daudz pārvietojas ar kājām dienas laikā, ir zemāka iespējamība, ka attīstīsies glikozes traucējumi, ziņo jauna pētījuma rezultāti.

Pētījums, kurš publicēts žurnālā Diabetes Care, ir daļa no pierādījumiem, ka pat nelielas fiziskas aktivitātes sniedz nozīmīgu lomu veselības uzlabošanā un saglabāšanā. Ikdienu tiek rekomendēts nostaigāt vismaz 10 000 soļus (2000 soļi ir gandrīz 2 km). Iepriekš veiktos pētījumos, kas balstīti uz aptaujas anketām, secināts, ka staigāšana ir saistīta ar zemāku cukura diabēta attīstības risku.

Staigāšana samazina cukura diabēta attīstības risku Staigāšana samazina cukura diabēta attīstības risku
Staigāšana samazina cukura diabēta attīstības risku

Lai gūtu labāku izpratni par iespējamajiem soļošanas ieguvumiem, Fretta ar kolēģiem lūdza vairāk nekā 1800 cilvēkiem lietot pedometru vienu nedēļu ilgi, lai noskaidrotu, cik tieši soļus katrs no šiem cilvēkiem veic katru dienu.Visi šie cilvēki bija no Arizonas, Oklahamas un Ziemeļ-, Dienvid- Dakotas, ir zināms, ka visos šajos reģionos ir ļoti zema fiziskā aktivitāte un augsta cukura diabēta izplatība.

Apmēram ceturtajai daļai no dalībniekiem bija ļoti zema fiziskā aktivitāte, katru dienu tika nostaigāti mazāk nekā 3500 soļi, savukārt gandrīz puse dalībnieku katru dienu veica gandrīz 7800 soļus.

Pētījuma sākumā nevienam no dalībniekiem nebija diagnosticēts cukura diabēts, pēc piecu gadu novērošanas 243 cilvēkiem diagnosticēja cukura diabētu.

17% cilvēku ar zemu fizisko aktivitāti attīstījās cukura diabēts, salīdzinot ar 12% no cilvēkiem, kuri ikdienā veica vairāk nekā 3500 soļus.

Pēc samērošanas pēc vecuma, smēķēšanas statusa un citiem cukura diabēta riska faktoriem, Fretta ar kolēģiem atklāja, ka cilvēkiem, kuri ikdienā staigāja vairāk bija par 29% zemāks risks, ka attīstīsies cukura diabēts, nekā tiem, kuri staigāja ļoti maz.

Pētnieki uzsver, ka šie rezultāti nav pārsteidzoši, tie tikai apliecina jau citos pētījumos pierādīto, ka par nelielas fiziskās aktivitātes samazina cukura diabēta attīstības risku. Paaugstinātas fiziskās aktivitātes var pasargāt no liekā svara un veicināt svara samazināšanos, kas ir galvenie cukura diabēta riska faktori.  

Pirmavots: Fretts AM, et al. Modest Levels of Physical Activity Are Associated With a Lower Incidence of Diabetes in a Population With a High Rate of Obesity. The Strong Heart Family Study. Diabetes Care June 20, 2012.