PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ilgstoša sēdēšana samazina dzīves ilgumu

Doctus
Samazinot laiku, kas pavadīts sēdus, dzīvildzes prognoze palielinās līdz pat diviem gadiem. Ja pie televizora nosēdēto laiku saīsināsiet līdz ne vairāk kā divām stundām dienā, jums ir iespēja pielikt pie savas dzīves 1.38 gadus. Ja ik dienas kopumā sēdēsiet mazāk par trīs stundām, dzīvosiet par pilniem diviem gadiem ilgāk.

Ilgstoša sēdēšana samazina dzīves ilgumu Ilgstoša sēdēšana samazina dzīves ilgumu
Ilgstoša sēdēšana samazina dzīves ilgumu

ASV Luiziānas universitātes zinātņu doktors Peter Katzmarzyk ar kolēģiem šos pētījuma datus publicējis tiešsaistē BMJ Open.

Pētījumā veikta visu mirstības risku analīze saistībā ar TV skatīšanās un sēdēšanas ilgumu. Veikta esošu pētījumu (2009-2010.gada pētījuma dati par sēdēšanas ilgumu., 2006.gada pētījuma dati par TV skatīšanās ilgumu) datu meta-analīze.

Pētījumā iekļautie cilvēki (n= 166 738) sadalīti grupās pēc TV skatīšanās ilguma un pēc sēdēšanas ilguma.

  • Skatās TV :
    • mazāk par divām stundām dienā,
    • 2--3.9 stundas dienā,
    • 4 un vairāk stundas dienā.
  • Pavada laiku sēdus:
    • līdz 3 stundām dienā,
    • 3--5.9 stundas dienā,
    • vairāk par 6 stundām dienā.

Vairāk kā puse pētījumā iekļauto ASV cilvēku sēdus ik dienas pavada trīs un vairāk stundas dienā.

Kopējais jebkura cēloņa realatīvais mirstības risks tiem, kas pavadīja visvairāk laika sēžot, bija vislielākais pretstatā tiem, kuri sēžot pavadītīja vismazāk laika.

Arī ilgāka TV skatīšanās saistāma ar augstāku jebkura cēloņa realatīvo mirstības risku. Grupā, kas skatījās vismazāk TV, riska rādītājs bija mazāks pretstatā grupai, kas pie TV ikdienā pavadīja lielāku laiku.

Protams, pētījuma autori atzīst, ka datu analīze devusi teorētiskus aprēķinus, tāpēc tālāki pētījumi būtu nepieciešami. Vienlaikus pētnieki norādījuši, ka tomēr ir vairāki mehānismi, kas varētu izskaidrot saistību starp sēdēšanas ilgumu ikdienā un prognozējamo dzīvildzi.

Mazkustīgs dzīvesveids un ilgstoša sēdēšana pilnīgi noteikti paaugstina saslimstības risku ar 2. tipa cukura diabētu un sirds-asinsvadu slimībām.

Pilns pētījums pieejams šeit.