Zemenes – superogas

Doctus . | 2012. gada 5. jūlijs

Zemenes - tadicionālās vasaras ogas ir nevien garšīgas, bet arī ļoti veselīgas. Tiem, kuri ēd zemenes, ir atklāti negaidīti labi ieguvumi veselībai.

Zinātnieki no  Varvik (Warvick) universitātes ir izpētījuši ieguvumus sirds-asinsvadu sistēmai un uz cukura diabētu, ēdot zemenes. Profesors Pauls Tornalejs (Paul Thornalley) ir atklājis ekstraktu zemenēs, kas pozitīvi aktivē proteīnu Nrf2, kas paaugstina antioksidantu un citu protektīvo aģentu aktivitāti organismā. Šis proteīns samazina lipīdu un holesterīna līmeni asīnīs, būtiskākās lietas, kas var veicināt sirds asinsvadu slimību attīstību.Super veselīgas ogas - zemenes

Iepriekš veiktos pētījumos jau ir atklāts, ka zemeņu ēšana samazina asins glikozes līmeni pēc ēšanas un zema blīvuma holesterīnu un tādā veidā samazina cukura diabēta un sirds slimību risku, bet šī ir pirmā reize, kad ir atklāts, ka zemenēs esošais ekstrakts aktivivē proteīnu, kas pasargā no slimībām.

Profesors Tornalejs paskaidrojas, ka ir atkāts mehānisms, kā zemeņu ēšana palīdz saglabāt šūnu, orgānu un asinsvadu veselību un kā tās samazina kardiovaskulāro slimību attīstības risku.

Universitātes izstrādātais matemātiskais modelis ļaus veikt tālākus pētījumus un noskaidrot, cik daudz zemenes ir jāapēd un kādā veidā tās ir jāēd, lai iegūtu optimālus ieguvumus veselībai.

Pētnieki un Doctus kolektīvs aicina ēst šīs ļoti veselīgās un garšīgās ogas!

 

Pirmavots: University of Warwick (2012, July 4). Game, set and match to strawberries: The superfruit.ScienceDaily. Retrieved July 5, 2012.

 

 

Uz augšu ↑