PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījums: pretgripas vakcīna droša grūtniecības laikā

Doctus
Nesen veikta pētījuma rezultāti apliecina, ka nav saistības starp gripas vakcīnu un nopietnu iedzimtu anomāliju risku bērniem, šis ir vēl viens pierādījums, ka pretgripas vakcīna ir droša grūtniecības laikā.

Pētījumā, kurā piedalījās gandrīz 9000 grūtnieces, kuras saņēma pretgripas vakcināciju, 2% piedzima bērni ar nopietnām iedzimtām anomālijām, tomēr šis rādītājs bija līdzīgs arī starp 77 000 grūtniecēm, kuras nesaņēma pretgripas vakcīnu. Vēl vairāk, pētnieki atklāja, ka sievietēm, kuras tika vakcinētas, retāk novēroja nedzīvi dzimušus bērnus (grūtniecības pārtraukšanās pēc 20 nedēļas): 0,3% pret 0,6% ne vakcinētām sievietēm.

Pretgripas vakcīna droša grūtniecības laikā Pretgripas vakcīna droša grūtniecības laikā
Pretgripas vakcīna droša grūtniecības laikā
 Zemāki bērnu mirstības rādītāji arī tika novēroti sievietēm, kuras saņēma pretgripas vakcīnu, attiecīgi 0,2% pret 0,4%.

Pagaidām nav skaidrs, kā tieši pretgripas vakcīna samazina augļa un zīdaiņa mirstību, iespējams, tas ir saistīts ar to, ka vakcīna pasargā no smagiem gripas saslimšanas gadījumiem. Autori uzsver, ka nevar droši apgalvot, ka ieguvums ir tieši no vacīnas, bet pētījums apliecina, ka gripas vakcīna ir droša un iespējams no tās ir ieguvumi attiecībā uz nedzīvi dzimušu bērnu skaitu.

Slimību profilakses un kontroles centrs (The Centers for Disease Control and Prevention) un citas grupas rekomendē visām sievietēm grūtniecības laikā veikt pretgripas vakcināciju. Tas tādēļ, ka sievietes grūtniecības laikā biežāk nekā citas sievietes, slimo smagāk ar gripu vai tās komplikācijām, piemēram, pneimoniju. Gripu saista arī ar priekšlaicīgām dzemdībām un augļa disstresu.

Tomēr, vēl arvien daudz sieviešu un ārstu nav pārliecināti par pretgripas vakcīnas drošumu grūtniecības laikā, īpaši pirmajā trimestrī. Šajā pētījumā tika pierādīts, ka pretgripas vakcīna pirmajā trimestrī nepaaugstina bērnam iedzimtu anomāliju risku.

Par spīti rekomendācijām, lielākā daļa sieviešu grūtniecības laikā nesaņem pretgripas vakcīnu. ASV pretgripas vakcīnu pēdājā desmitgadē ir saņēmušas tikai 10-25% sieviešu.

Autori uzsver, ka tas ir pārsteidzoši, cik daudz sieviešu izvēlas nevakcinēties pret gripu, lai gan zina, ka tas ir riskanti grūtniecības laikā. Gripa ir problēma grūtniecības laikā, bet ir pieejama vakcinācija, kas var pasargāt no tās. Šī vakcīna ir droša  un efektīva visā grūtniecības laikā.

Pirmavots: Sheffield JS, Greer LG, Rogers VL, et al. Effect of Influenza Vaccination in the First Trimester of Pregnancy. Obstetrics & Gynecology, 2012; September, Volume 120 - Issue 3 - p 532–537.