PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījums "Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū”

Slimību profilakses un kontroles centrs
Pētījums "Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū”
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījuma "Atkarību izraisošo vielu paradumi un tendences skolēnu vidū" dati liecina, ka alkoholu Latvijā vismaz vienu reizi lietojuši praktiski visi jeb 95% 8.–10. klašu skolēnu. Aptaujātie 15-16 gadus vecie skolēni atzinuši, ka 77% gadījumu alkoholu iegādāties ir viegli vai ļoti viegli.

25 tūkstoši Latvijas 8.–10. klašu skolēnu alkoholu lieto vismaz vienu reizi nedēļā un 62% skolēnu pirmo reizi piedzērušies līdz 13 gadu vecumam.  Alkohols Latvijā ir lēts – pamatīgu alkohola reibumu var iegūt par nepilnu latu, atzīst SPKC atkarību slimību pētnieks Mārcis Trapencieris. 

Jauniešiem agrāk pamēģinot alkoholu vai lietojot to lielos apjomos, galvas smadzeņu attīstība tiek traucēta. Lai arī lielākoties šīs sekas nav jūtamas uzreiz, taču smadzeņu daļās, kas atbild par atmiņu un domāšanu, ietekme ir neatgriezeniska. 35% cilvēku, kuri skolēna vecumā uzsākuši alkohola lietošanu, dzīves laikā izveidosies alkohola atkarība, savukārt cilvēkiem, kuri alkoholu uzsāk lietot tikai 21 gada vecumā, alkohola atkarības risks ir ievērojami mazāks - 7%, stāsta Trapencieris.

Lai padziļināti pētītu skolēnu viedokli par alkohola un citu atkarību jautājumiem, SPKC atkarību slimību speciālisti un "Papardes zieds" jaunieši ar Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas vecāko klašu skolēniem diskutēs par alkohola, tabakas un narkotisko vielu izplatību jauniešu vidū.

Ar skolēniem plānots pārrunāt tādus jautājumus kā – kāds ir skolēnu viedoklis par alkohola lietošanas izplatību un iemesliem; kādi ir skolēnu ieteikumi alkoholisma problēmas mazināšanai; ja tiktu celtas alkoholisko dzērienu un tabakas cenas, vai skolēni pirktu mazāk; kādus pasākumus skolēni ieteiktu realizēt, lai mazinātu atkarības vielu lietošanu, u.c.

Mēs izstrādājam profilakses programmas un organizējam informatīvās kampaņas, bet reti kad pajautājam pašiem skolēniem un jauniešiem, kā viņi ieteiktu valstij cīnīties ar atkarības jautājumiem, kā ierobežot alkohola un tabakas iegādāšanos, atzīst Mārcis Trapencieris.