PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Kas ietekmē pacienta apmierinātību ar ārsta darbu?

Doctus
Pacienta apmierinātībai ar ārsta darbu var būt būtiska loma ārsta nodarbinātībā un apmaksā. Bet ko īsti nozīmē pacienta apmierinātība un kā ārsts, lai panāk pacienta apmierinātību, ja ir jāpieņem pacientam nepatīkami lēmumi? Būtiski ir zināt, kas ir tie aspekti, ka ietekmē pacienta apmierinātību un kā līdzsvarot vislabāko pieejamo aprūpi ar pacienta vēlmēm un vajadzībām.

Viens no faktoriem, kas ietekmē pacienta apmierinātību ar ārsta darbu ir ārsta spēja pārliecināt par to, ka viņš izvēlas piemērotāko ārstēšanas metodi konkrētajam pacientam. Bieži vien problēmas rodas, jo pacients ir iedomājies, ka viņam ir nepieciešama cita veida izmeklējumi vai ārstēšana, nekā to izvēlas ārstējošais ārsts un tad, ja ārsts neizskaidro savu izvēli un nepamato ārstēšanas taktiku, pacients var būt nepamierināts ar savu ārstu.

Citās sfērās cena ir tā, kas klientam dod iespēju izvēlēties pakalpojumu sniedzēju, bet veselības aprūpes sistēmā tam tā nevajadzētu būt, jo šeit svarīga par cenu ir  ārsta pieredze. Šī iemesla dēļ konsultanti ārstiem iesaka pacientiem nodrošināt ērtu un personalizētu pakalpojumu, pacientam ir jāsniedz vislabākā, visatbilstošākā un vienlaikus individuāla aprūpe.

Pētnieki izvirzīja hipotēzi, ka aprūpe mājās, varētu palielināt pacientu apmierinātību, bet pētījuma rezultāti apliecināja, ka ne vienmēr pacienti bija pamierināti ar aprūpi, ko saņēma mājās. Pētnieki to skaidroja ar to, ka ārsta kabinetā tomēr ir vairāk pieejami dažādi palīglīdzekļi, kas palīdz sniegt kvalitatīvāku aprūpi un pacienti to novērtē. Pacientam šķiet, jo vairāk izmeklējumu ārsts veic, jo viņš ir labāks speciālists, kas bieži vien neatbilst patiesībai. Kas pacientu dara laimīgu? Izrādās tā nav ārsta kompetence vai sniegtās aprūpes kvalitāte. Aptaujājot 36 000 pacientu, tika secināts, ka pacientu apmierinātību vairo īss laika sprīdis uzgaidāmajā telpā un ilgāks laiks, kas pavadīts ārsta kabinetā. 

Pilnu tekstu lasīt šeit