PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Fiziskās aktivitātes un depresija

Doctus
Pētījumos ir pierādīts, ka fiziskās aktivitātes ir efektīvs depresijas ārstēšanas veids, bet žurnāla the American Journal of Preventive Medicine oktobra numurā publicētā pētījumu apskatā secināts, ka fiziskās aktivitātes ne tikai palīdz ārstēt depresiju, bet tās arī pasargā no depresijas epizodēm ilgtermiņā.

Šis bija pirmais pētījumu aspkats par fizisko aktivitāšu lomu garīgās veselības uzturēšanā un depresijas profilaksē.

Pētījumu apskatā tika iekļauti un analizēti 26 gadu laikā veiktu pētījumu rezultāti, kā rezultātā tika secināts, ka pat zemas intensitātes fiziskās aktivitātes (pastaigas un darbošanās dārzā 20 - 30 min dienā) var pasargāt no depresijas attīstības cilvēkus jebkurā vecumā.

Pētnieki atzīst, ka šobrīd vairāk nekā agrāk ir nepieciešamas depresijas profilakses stratēģijas, jo depresijas ārstēšana paliek arvien dārgāka un kļūst par arvien lielāku slogu veselības aprūpes sistēmām. Pētnieki atzīst, ka depresijas attīstībā loma ir arī ģenētiskiem faktoriem, bet šis pētījumu apskats pierāda, ka fiziskās aktivitātes palīdz pat tad, ja ir ģenētiska predispozīcija uz depresijas attīstību.  

Ar šo pētījumu pētnieki vēlas atgādināt, ka, ja cilvēks ir fiziski aktīvs, viņam jāturpina šis veselīgais ieradums, savukārt, ja cilvēks nav fizisko aktīvs, viņam būtu jāpievēršas šim veselīgajam ieradumam. Fiziskās aktivitātes ir labas ne tikai fiziskajai, bet arī garīgajai veselībai.

 

Pirmavots: George Mammen, Guy Faulkner. Physical Activity and the Prevention of Depression. American Journal of Preventive Medicine, 2013; 45 (5): 649.