PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Interneta lietotāji aktīvāk iesaistās vēža profilakses pasākumos

Doctus
Gados vecāki vīrieši un sievietes, kuri aktīvi lieto internetu, aktīvāk arī iesaistās kolorektālā vēža skrīninga programmā, ir fiziski aktīvāki, lieto veselīgāku uzturu un smēķē mazāk, salīdzinot ar tiem, kuri nelieto internetu, secināts pētījumā, kurš publicēts žurnālā Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Lielā uz populāciju balstītā kohorta pētījumā ar gados vecākiem cilvēkiem Anglijā, apkopoja datus par vīriešiem un sievietēm virs 50 gadu vecuma. Kopumā pētījumā analizēja 5943 dalībnieku atbildes. Anketas jautājumi iekļāva tādus jautājumus, kā interneta/ e-pasta izmantošana, pašu ziņota kolorektālā un krūts vēža skīninga programmas apmeklēšana, fiziskās aktivitātes, uztura paradumi, fiziskās un kognitīvās spējas un demogrāfiskie faktori.

Starp pētījuma dalībniekiem 41,4% norādīja, ka internetu nelieto, 38,3% lieto internetu vienu - trīs reizes nedēļā un 20,3% lieto internetu vismaz piecas reizes nedēļā.   Pētījumā secināja, ka gan vīrieši, gan sievietes, kuri regulāri lieto internetu, divas reizes biežāk piedalās kolorektālā vēža skrīninga programmā, nekā tie, kuri internetu nelieto. Gan vīrieši, gan sievietes, kuri regulāri lieto internetu par 50% biežāk ir fiziski aktīvi, par 24% biežāk ikdienā lieto vismaz 5 dārzeņu un augļu porcijas un par 44% retāk smēķē, salīdzinot ar interneta nelietotājiem. Tomēr netika atklāta saistība starp interneta lietošanu un dalību krūts vēža skrīningā.

Pētnieki pārbaudīja dažādu sociāldemogrāfisko faktoru un fizisko spēju mērījumu un kognitīvo funkciju ietekmi, bet saistība satrp interneta lietošanu un vēža profilaktisko pasākumu ievērošanu saglabājās. Interesanti, ka ir novērojama devas - atbildes attiecība starp interneta lietošanu un vēža profilaktisko uzvedību, vidēji biežiem interneta lietotājiem ir izteiktāka vēža profilaktiskā uzvedība, nekā nelietotājiem; savukārt regulāriem lietotājiem šī saistība ir vēl ciešāka nekā vidēji biežiem lietotājiem.  

Pētnieki uzsver, ka politikas veidotājiem, būtu jāapzinās interneta loma vēža iznākumu nevienlīdzībā un jāveicina pasākumi, kas paaugstinātu interneta lietošanu gados vecāku cilvēku vidū.

Pirmavots: Andre Junqueira Xavier, Eleonora D'orsi, Jane Wardle, Panayotes Demakakos, Samuel G. Smith, and Christian Von Wagner. Internet Use and Cancer-Preventive Behaviors in Older Adults: Findings from a Longitudinal Cohort Study. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, October 2013.