PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Rīgas Austrumu slimnīcā darbu atsākt bronhiālās astmas un HOPS pacientu apmācības kabinets

Rīgas Austrumu Klīniskā universitātes slimnīca
Rīgas Austrumu slimnīcā darbu atsākt bronhiālās astmas un HOPS pacientu apmācības kabinets
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīcas) stacionārā „Gaiļezers" darbu atsācis specializēts kabinets bronhiālās astmas un HOPS (hroniskas obstruktīvas plaušu slimības) slimnieku apmācībai un konsultēšanai.

Bronhiālās astmas un HOPS kabinetā strādā speciāli apmācīta medicīnas māsa Biruta Vecroze un sertificēti pieredzējuši pneimonologi Karīna Medne, Inga Vikmane un Dace Žentiņa.

Viens no svarīgākajiem bronhiālās astmas un HOPS kabineta uzdevumiem ir astmas un HOPS pacientu izglītošana un apmācība. Pacienti var iegūt informāciju par astmas un HOPS izcelsmi un norisi, uzzināt par iespējām sadzīvot ar slimību un pasākumiem vides faktoru un alergēnu kontrolei. Speciālisti sniedz arī padomus un informē par medikamentozo palīdzību smēķēšanas pārtraukšanai un par astmas un HOPS ārstēšanā lietojamajiem medikamentiem. Tāpat pacienti tiek apmācīti inhalatoru lietošanā un maksimumplūsmas mērītāju lietošanas apmācībā slimības norises kontrolei.

Bronhiālās astmas un HOPS kabinetā tiek veikta arī spirometrija un bronhu dilatācijas tests.

Kabinetā strādājošie ārsti astmas un HOPS pacientiem:

 

  • palīdzēs izvēlēties piemērotākos medikamentus katram konkrētam pacientam individuāli;
  • sastādīs ārstēšanas plānu;
  • novērtēs ārstēšanas efektivitāti, veicot pacientu dinamisko novērošanu;
  • vajadzības gadījumā veiks nepieciešamās terapijas korekcijas;
  • rekomendēs veidus, kā izvairīties no slimības uzliesmojumiem;
  • sniegs padomus un rekomendēs ārstēšanu slimības uzliesmojumu gadījumos;
  • veiks nepieciešamo papildus diagnostiku un diferenciāldiagnostiku plaušu slimību gadījumos, nepieciešamības gadījumā pacientus nosūtot uz papildus izmeklējumiem un ārstēšanu gan ambulatori, gan arī sarežģītākos un smagākos gadījumos stacionārā.

Īpaša uzmanība savai veselībai jāpievērš pacientiem ar nestabilu astmas vai HOPS norisi, biežiem slimības uzliesmojumiem, kā arī pacientiem ar pirmreizēji diagnosticētu bronhiālo astmu vai HOPS, akcentē mediķi.

Astmas un HOPS kabineta apmeklējumam nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums. Apmācība pie medicīnas māsas ir bez maksas. Ja nepieciešama pneimonologa konsultācija un novērošana, jāmaksā valsts noteiktā pacienta iemaksa - 3 lati.

Lai pieteiktos uz speciālistu konsultāciju, pacientiem jāzvana uz iepriekšējā pieraksta tālruni 67000610 (darbdienās no 8:00 līdz 18:00), tāpat var izmantot iespējams pierakstīties elektroniski pa e-pastu pieraksts@aslimnica.lv vai mājas lapā www.aslimnica.lv.